Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
SCHNTZL - 'Schntzl' (W.E.R.F., 2016)


Dit duo is ongetwijfeld een van de meest spraakmakende formaties van dit jaar. Dat zit hem voornamelijk in de eigenheid en het nieuwe verfrissende geluid van Hendrik Lasure (piano, keys) en Casper Van De Velde (drums, percussie).

Heb ik het goed gezien dat Manfred Eichner van ECM achter de struiken stond te luisteren tijdens hun concert in Jazz in 't Park in Gent dit jaar, maar weer vertrok toen SCHNTZL zich ook buiten de lijntjes begaf? Daar liet het duo horen wat nu op cd is vastgelegd.

Wat opvalt in 'Vluchtigheid' is de frisse lichtheid van Lasure's pianospel op het pulserende groovy drumwerk van Van De Velde. Het is knap hoe dit jonge duo een stuk als 'Genster' fraai op zachte geluidsterkte gaandeweg opbouwen naar een weldadig forte en de spanning erin houden. Sinister en beklijvend is het kortstondige 'Doggy', waarbij subtiel en uitgekiend elektronica wordt ingezet. En net als je uitkijkt naar wat nog komen gaat, is het alweer voorbij!

Het is niet te doen om in 'He Sees Only Bird' en 'The Big Silver Pepper' niet te gaan meebewegen en de aandrang om enkele danspasjes te maken te onderdrukken. SCHNTZL weet die reflexen hier feiloos aan te boren. 'Flow My Tears' zou zomaar de soundtrack kunnen zijn onder de gruwelijke beelden uit het Aleppo anno nu. Ook het open einde van deze compositie zet aan tot overpeinzen van de complexe problemen in de wereld waarin we leven.

SCHNTZL laat op deze debuut-cd horen over een eigen geluid met zeggingskracht te beschikken. Laat ons hopen dat ze zich bij het label uit Brugge goed verzorgd weten en de creatieve ruimte krijgen zich verder te ontwikkelen en ideeën vorm te geven. Deze cd biedt in ieder geval meer dan voldoende variëteit aan eigen composities en persoonlijke aanpak om ze op de voet te blijven volgen.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Vanavond speelt SCHNTZL in NONA in Mechelen. Een double bill met Lorriers-Postma-Thys.

Labels:

(Cees van de Ven, 23.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.