Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Naked Wolf - 'Ahum' (Clean Feed, 2016)

Opname: 25-26 februari 2016

Met 'Ahum' levert Naked Wolf een tweede proeve van bekwaamheid af, die hun bepaald niet misselijke debuut 'Naked Wolf' nog eens overtroeft. Vijf sterk op elkaar ingespeelde muzikanten serveren een verslavende mix van compact gehouden free jazz, intrigerende postpunk, weirde swing en poëtisch ingekleurde, pamflettische teksten.

De plaat opent meteen al ijzersterk met 'Wugiwoo', waarop harmonieuze blazers en freaky gitaarwerk prettig contrasteren met een diepe, stevig aangeslagen groove en declamatorische zang. 'School Der Poëzie', gebaseerd op een gedicht van Lucebert, doet denken aan de onvolprezen formaties Nasmak en Plus Instruments, door de hoekige swing van de ritmetandem - bassist Luc Ex en drummer Gerri Jäger - en de gitaarriffs van Mikael Szafirowski. Met haar vinnige vocalen steekt trompettiste Felicity Provan Truus de Groot hier naar de kroon. Mooi ook, die lekker nerveuze saxsolo van Yedo Gibson.

Szafirowski doet een vocale duit in het zakje in het bezwerende 'Trust Don't Rye'. De song trekt zich stuiterend en slepend op gang, met staccato accenten van de blazers, om noisy uitwaaierend te eindigen. 'Coloured Gold' palmt je in met poëtische invloeden en wervelend saxspel, waarna de punky inslag van 'Pied Aérolithe' met spannende stop-and-go's de adrinaline weer door je lijf doet gieren. 'Eric Wolfy' begint en eindigt met het thema van Charles Mingus' compositie 'Fables Of Faubus'. Het is bovendien een leuke woordspeling, want je hoort inderdaad reminiscenties van het eclectische, levendige spel van Eric Dolphy.

In praktisch elk nummer komt de verrassing om de hoek kijken door de slimme veelgelaagde arrangementen, hier en daar gelardeerd met een flard melodie. Pakkende bas-en-drum-grooves worden telkens weer anders becommentarieerd door inventieve inkleuringen van sax, trompet en gitaar. Het zorgt ervoor dat 'Ahum' een schijfje is om te koesteren, zo eentje waar je telkens weer naar teruggrijpt.

Klik hier om 'Ahum' te beluisteren.

Labels:

(Maarten van de Ven, 10.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.