Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
The Jig - 'Proximo Disco' (Painted Dog, 2016)


De funk die het zevenkoppige The Jig produceert is er één met een vette knipoog naar de dagen van weleer, maar klinkt evengoed op en top als muziek van nu. Op een verrassende wijze combineert deze Nederlandse band op zijn derde schijf, 'Proximo Disco', die funk met nog een half dozijn andere muzikale stijlen. Zo horen we reeds in opener 'Sideways' een stevige gitaarsolo van Martijn Smit, die op het album van een rockband niet zou misstaan.

Nieuw voor The Jig is op dit album de inzet van zang. Als leadzanger trok de band Ruben Seyferth aan, die met zijn rauwe, soulvolle stem prima past bij het stevige funkgeluid van de band. Voeg daar nog wat stijlvolle achtergrondzang als in 'Give It Back' aan toe en het feest is compleet. In het iets rustigere 'Come Get It' - al doet de gitaarsolo van Smit anders geloven - valt op dat Seyferth wel heel veel wegheeft van wijlen Prince. Dezelfde gloedvolle, zangerige lijnen, waarbij een tikje pathetiek de heren niet vreemd is/was.

Het hart van de band bestaat natuurlijk, zoals bij een funkband hoort, uit de blazerssectie. In dit geval bestaat die uit trompettist Luuk Hof, tenorsaxofonist Jeroen van Genuchten en baritonsaxofonist Koen Schouten. Zij spelen de funky melodieën aangevuld met de speelse capriolen van Bas Grijmans op keyboards, die op menig nummer het geheel verder inkleurt. En natuurlijk mag de ritmesectie niet onvermeld blijven. Die zorgt immers voor de broodnodige structuur op dit album vol uptempo nummers. Drummer Niels van Groningen en bassist Arry Niemantsverdriet kwijten zich gewetensvol van deze schone taak.

Intussen is dit een album om een feestje mee te bouwen. Nummers als 'Balls', 'Fever', 'Ali’s Shuffle' en 'The One' komen daar prima voor in aanmerking. Heerlijk, zo'n vrolijke plaat in deze druilerige maanden.

Klik hier om een track van dit album te beluisteren: 'Come Get It'.

Labels:

(Ben Taffijn, 12.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.