Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Anthony Burr & Anthony Pateras - 'The Long Exhale' (Immediata, 2016)

Opname: 2014-2015

Klarinettist Anthony Burr en pianist Anthony Pateras delen naast hun voornaam het land van herkomst, Australië, en hun muzikale activiteiten, die zich bevinden op het snijvlak van hedendaags gecomponeerde muziek en de daarmee verwante experimentele avant-garde. Zo werkte Burr bijvoorbeeld samen met musici als Jim O'Rourke, John Zorn en Laurie Anderson.

Op de cd 'The Long Exhale' bundelen zij hun krachten in een zevental meditaties voor klarinet, piano en elektronica (de synthesizer ARP 2600). In het woord 'meditatie' zit de aard van de muziek besloten: subtiel en zeer bescheiden. Zo horen we in het openingsstuk 'Some Association That I Didn’t Know About' een constante donkere toon van de synthesizer, niet echt heel opvallend maar wel degelijk aanwezig, die op sommige momenten wordt doorsneden door de klank van de geprepareerde piano, die hier bijna klinkt als een Javaans gamelanorkest. 'Dead Right, Of Course' is een duet tussen de piano, hier voor de verandering niet geprepareerd, en de klarinet en doet qua sfeer denken aan de muziek van Morton Feldman, wiens muziek Burr goed kent als uitvoerder. Het bezit dezelfde balans tussen dynamiek en stilte, dezelfde combinatie van lichtheid en zwaarte, dezelfde intensiteit. 'That Wasn’t The Idea At All' bezit dit ook, maar dan wel wat zwaarmoediger getoonzet. Mooi hoe de klarinet hier klinkt in al zijn donkere nuances.

In 'Faded Into The Light Mist' lijkt Patera pogingen te doen om te komen tot iets als een melodie, maar iedere keer lost het, zoals de titel natuurlijk ook aangeeft, op in het niets. Passend bij Burr, die hier op zijn klarinet louter lange, verkleurende noten blaast. Deze hele wijze van musiceren geeft dit stuk iets ongrijpbaars. Dat geldt veel minder voor 'To Crowd And Keep Off Balance', een hoogtepunt op het album, met name vanwege de ingetogen melodie die Burr hier blaast en die subtiel ondersteund wordt door de ook hier weer als een gamelanorkest klinkende geprepareerde piano.

Burr en Patera creëren op dit album een wonderlijke, verstilde, maar zeer harmonieuze muzikale wereld. Heerlijk om bij weg te dromen of om op te mediteren. Het kan allebei. Aan u de keuze.

Klik hier om te luisteren naar twee tracks van dit album: 'Some Association That I Didn’t Know About' en 'Dead Right, Of Course'.

Labels:

(Ben Taffijn, 31.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.