Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Alphawellenreiter – 'Evolution' (Phonector, 2016)


Gitarist en elektronicamanipulator Dirk Bell schrijft pakkend materiaal, vaak gebaseerd op traditionele stramienen, dat een vraagteken boven je hoofd achterlaat. Dat 'People' (nee gekkie, niet dat 'People' van Barbra Streisand), is dat niet dat psychedelische nummer uit 1970 of daaromtrent van hoe-heet-die-band-ook-alweer? En 'Mr. Carniaux', dat is toch zeker een nieuwe versie van het oude 'Watermelon Man'?

Ook het spel van trompettist Ryan Carniaux, die duidelijk houvast zoekt bij de elektronische Miles Davis, bevat archaïsche elementen. In zijn gebruik van dempers grijpt hij onwillekeurig terug op New Orleans-pioniers als King Oliver en Papa Celestin. Over New Orleans gesproken: het levendige, aanstekelijke drummen van Soufian Tsunami is nooit ver verwijderd van het straatrumoer van de Crescent City.

Alphawellenreiter laat je volop associëren, kortom. Op 'Interplanetary Communication' horen we een soort traditioneel Lied der Sferen, opgetuigd met bliepjes, ruis en interferentie van recentere makelij. Die 'Mission To Mars' hier loopt jammerlijk uit de hand. Gelukkig zijn we niet zo gevoelig voor voortekenen.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 15.12.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.