Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Roosmarijn wint Cantina Music Award


Dat we onze handen mogen dichtknijpen met de jazzopleidingen in Nederland bleek maar weer eens tijdens de strijd om de Cantina Music Award. Een nieuw initiatief van Stichting Jazz In Groningen en het plaatselijke podium Atelier Il Sole in Cantina, om jonge bands in Il Sole te zetten. Alle groepen die de revue passeerden waren internationaal van samenstelling en waren op de diverse conservatoria geconcipieerd.

De jury moest een keuze maken tussen solobassist Johannes Fend en de groep van altvioliste en zangeres Roosmarijn Tuenter. Fend heeft présence en een techniek om stil van te worden. Zijn zorgvuldig geconstrueerde solo's klinken als evenzovele etudes. De traditie waarin hij improviseert is nog een stuk ouder dan die van de jazz, maar de Duitse contrabassist speelt wel in the moment. Bovenal is hij buitengewoon muzikaal: alles klinkt alsof alle andere mogelijkheden en oplossingen irrelevant zijn. Het verplichte stuk 'Lonely Woman' (van Onnette Coleman) lijkt speciaal voor gestreken bas geschreven.

Uiteindelijk koos de jury voor Roosmarijn. Met een dergelijke situatie was van tevoren reeds rekening gehouden. Johannes Fend kreeg een soort troostprijs, een optreden op een nader te bepalen podium in Groningen. Ja, die Roosmarijn. Jurylid Herman te Loo maakte gewag van het gelukkige gegeven dat er heel wat vrouwen aan de competitie hadden deelgenomen. Tuenter is een zogeheten singer-songwriter, maar dan een die gezegend is met een uitgesproken persoonlijkheid en een enorme dosis creativiteit. Haar stukken zijn relatief complex van opbouw en haar trio heeft een orkestrale opvatting. Ze vertelt complete verhalen van zeven, acht minuten. Met een eigen tekst trok ze ook 'Lonely Woman' naar zich toe. (Ze vertelde presentator Frank Jochemsen eerlijk dat ze de compositie niet kende vóór het concours.) De tekst paste precies en gejaagdheid werd afgewisseld met verstilling. Dat wordt wel wat.

Enfin, binnenkort kunnen we allemaal vaststellen of de superlatieven kloppen, wanneer het Utrechtse lachebekje haar eerste cd presenteert, op Cantina Records. Dat was namelijk de eerste prijs van dit concours. (Een oudere heer aan de bar liet na afloop van het recital luidkeels "Roosmarijn is van mijn" weten, maar dat mocht hij willen.)

Klik hier voor foto's van deze avond door Willem Schwertmann.

Bekijk hier het prijswinnende optreden van Roosmarijn.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.