Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Op tafel, op schoot, op stoom

Greenfield Experience, dinsdag 15 november 2016, De Smederij, Groningen

Met het eerste nummer, Arnett Cobbs blues 'Very Saxy', sloeg tenorist Rinus Groeneveld al meteen een piketpaaltje. Zijn recital in De Smederij zou zich uitstrekken van Cobb tot Coltrane. Uit welk hout hij is gesneden wisten we al van zijn eerdere optredens in Groningen, lang, lang geleden. Met het Amsterdams Tenoren Onderzoek, de Versatile Five en eerdere edities van zijn Greenfield Experience.

Het weerzien met de Amsterdamse saxofonist (voor velen was het een eerste kennismaking!) was allerhartelijkst. Nog altijd die spijkerharde, gezandstraalde sound. Piepknor is niet aan Groeneveld besteed: het eerlijke, tijdloze, bluesy scheurwerk, daar draait het om. Plus de bezielde ballads, uiteraard. Alsof je zó een 1959 Prestige-opnamesessie binnenloopt. Bassist Cees van der Laarse wees erop: ook de eigen stukken van de groepsleden passen zó goed in het idioom, dat je ze voor halfvergeten evergreens zou kunnen houden.

Pianist Cajan Wittmer fungeert vaak als groovemeister en probeer drummer Steve Altenberg maar eens uit zo'n oerdegelijke boogaloobeat te krijgen. Met Van der Laarse is het nog treuriger gesteld: diens vette basisnoten zitten zo stevig tegen de solisten geplakt, je zou hier een degelijke koevoet nodig hebben om ze los te wrikken. Op gezette tijden laat hij zo'n noot soepel naar boven of beneden swingen, om een harmonische wending te markeren.

Ondertussen vergeet Groeneveld niet dat dit soort souljazz puur entertainment is. En zo banjert hij door het publiek, beklimt een tafel voor een gloedvolle solo en neemt hij al honkend plaats op een gastvrije damesschoot.

Het tempo van de Experience kan variëren van uiterst relaxt, waarbij je tussen twee beats bijna genoeg tijd hebt voor een opkomende verliefdheid en het daarop aansluitende huwelijksaanzoek, tot een striemende hagelbui, een exercitie op het terrein van Trane. Die dan ook nog eens wordt afgerond met een growl à la Joe Houston.

Aanzienlijk losser van knoken en geest togen we huiswaarts.

Concertfoto's: Rianne Westerveen

Labels:

(Eddy Determeyer, 29.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.