Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kokendheet samenspel

STUFF., zaterdag 22 oktober 2016, 013 op locatie, Paradox, Tilburg

Een samenwerking tussen het poppodium 013 en Paradox is '013 op locatie'. Regelmatig maakt het poppodium gebruik van kleinere zalen om interessante programmering voor een beperkt publiek uit te proberen. Op deze avond, waarin de Kaiser Chiefs in de grote zaal van 013 optreden, wordt STUFF. (geschreven in hoofdletters met een verplichte punt achter de naam) in Paradox op het schild gehesen. Een opvallende keuze, omdat STUFF. al furore heeft gemaakt op populaire festivals als Into The Great Wide Open, Eurosonic Noorderslag, North Sea Jazz, Jazz Middelheim, Lowlands en Jazz In Duketown. De populariteit van STUFF. is namelijk enorm gestegen nadat zij België hebben veroverd. Door de compacte opstelling wordt het podium nog intiemer en de zeer beperkte zaalverlichting maakt alleen de contouren van muzikanten en instrumentarium zichtbaar. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor een duizelingwekkend optreden.

De band, met Lander Gyselinck (drums), Dries Laheye (bas), Mixmonster Menno (draaitafels, samples), Joris Caluwaerts (keyboards) en Andrew Claes (EWI), heeft ook de harten van jonge fans gestolen. Dat is ook merkbaar bij dit concert. De stoelen en tafels, zo gebruikelijk bij verfijnde jazz, blijven achterwege. De muziek is dansbaar en explosief. In een échte jamsessie van anderhalf uur dendert de muzikale high speed train door. Het negeren van seinen en het nemen van onverwachte wissels passen helemaal bij de muzikale opvatting van de angry young men van STUFF. De intense melange van jazz, hiphop, elektronica en samples is al even overdonderend als onheilspellend.

De groove, onder de niet aflatende aanvoering van drummer Lander Gyselinck, is een belangrijke troef. Het zijn niet de individuele, instrumentele improvisaties die je doen opveren, maar juist het kokendhete samenspel van het collectief en de hoogstaande, moderne fusion. Begeesterende spelvreugde en ontembare jeugdigheid laten deze mix culmineren tot een optimale geluidsorgie. De ene apotheose na de andere raast langs. Er is geen ruimte voor contemplatie, de muziek over je heen laten komen is het enige dat resteert. Overladen door energie is de overrompeling zó compleet, dat het ook de vraag oproept of deze wel van blijvende aard kan zijn! Het zal een hele klus worden...

En nog iets anders. Wat te doen met de toeloop van Belgische en Nederlandse jongeren naar een jazzpodium? Worden jongeren met dit concert eenmalig naar andere vormen van moderne improvisatie gelokt of willen we ze blijvend hieraan verbinden? In het laatste geval zou ik snel BadBadNotGood, de jonge honden uit Canada, programmeren.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 7.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.