Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
En zo bouw je een feestje

Omer Avital Quintet, maandag 31 oktober 2016, De Singer, Rijkevorsel

Een feestje bouwen. Laat dat maar over aan de Israëlische bassist Omer Avital en zijn kwintet. De Singer in Rijkevorsel schut op deze laatste avond van oktober op zijn grondvesten. Muzikanten en publiek kunnen maar geen genoeg krijgen van dit ritmische tandem en het loopt dan ook al tegen half twaalf als de laatste klanken wegsterven.

De postbop waar Avitals muziek duidelijk in wortelt, wordt aangelengd met een flinke dosis oriëntaalse klanken - niet zo vreemd natuurlijk als de wortels van de muzikanten in ogenschouw worden genomen. Maar wat het meest opvalt is het onvervalste speelplezier. Vooral Avital zelf danst in menig nummer enthousiast om zijn bas heen. Het werkt allemaal bijzonder aanstekelijk en het publiek houdt zich zichtbaar in om niet alle stoelen en tafels aan de kant te gooien en er een écht vrolijke boel van te maken. Maar deze avond is niet alleen bijzonder vanwege de sfeer, ook muzikaal valt er zeker het een en ander te genieten.

En Avital mag dan nog niet zo beroemd zijn als zijn bas spelende landgenoot Avishai Cohen, hij weet eveneens van wanten. Reeds in de solo aan het begin van 'Turkish Coffee Blue', het tweede nummer, laat Avital horen zeer melodieus en ritmisch te kunnen spelen en strooit hij kwistig met kleurige noten. Deze compositie is overigens een prachtig voorbeeld van de stijl waarin dit kwintet excelleert, die mix van jazz en oriëntaalse stijlen, ten diepste swingend en messcherp. Mede dankzij Avital en drummer Ofri Nehemya, die zijn drumstel zo nu en dan bijna aan gort slaat. En met belangrijke rollen voor de twee excellente blazers. Asaf Yuria, hier - en meestal tijdens deze set - op sopraansax en Alexander Levin op tenorsax. Ze steken elkaar onstuimig naar de kroon in de ene spetterende solo na de andere.

Ook met ballads weet dit kwintet prima raad, al moeten we het begrip 'ballad' hier niet te strak definiëren. Deze musici kunnen het niet laten en dus ook een ballad swingt uiteindelijk de pan uit. Maar goed, 'Cool Song', na de pauze gespeeld, bevat evengoed alle ingrediënten waaraan een ballad behoort te voldoen. Die twee blazers, met Yuria hier eveneens op tenorsax, versterken elkaar in de weemoedige melodie, Avital speelt een diepgravende en intieme solo en pianist Eden Ladin speelt een al even poëtische partij vol zwevende noten.

Afgesloten wordt er natuurlijk in stijl met 'Bambolero', dat - met name door het spel van Ladin op keyboard, met dat beetje kitscherige discogeluid - je zo naar een oriëntaalse bruiloft voert. We kunnen bijna swingend de deur uit. Ware het niet dat het publiek een toegift wil, de band daar vervolgens gehoor aan geeft en maar liefst een kwartier uittrekt voor 'Yes', door Avital aangekondigd met de onsterfelijke woorden: "I don't know what's the question, but the answer is yes." En zo is het maar net.

Klik hier voor foto's van dit concert door Piotr Bilecki.

Labels:

(Ben Taffijn, 10.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.