Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
En weer wil het niet lukken

Marc Ribot's Ceramic Dog, woensdag 24 oktober 2016, De Singer, Rijkevorsel

Op 27 mei 2015 trad Marc Ribot met zijn trio Marc Ribot's Ceramic Dog op in Paradox. Het was een teleurstellende ervaring. De vergelijking met een coverband drong zich op aan ondergetekende, wat duidelijk niet als compliment was bedoeld. Een optreden in De Singer maakte echter nieuwsgierig. Zou het er nu wellicht beter aan toe gaan? Of heeft ondergetekende op die avond in mei zelf iets gemist? Welnu, na de eerste set was het reeds duidelijk, het gaat hem wederom niet worden.

Maar we begrijpen nu beter wat er eigenlijk aan de hand is en wel aan de hand van Ribot’s eigen woorden in één van de liederen die hij zingt – overigens, hij kan niet zingen - "I've got the right to say 'Fuck You'". Daar zit de crux. Het maakt Ribot totaal niet uit wat we vinden van wat hij doet. De man zit overduidelijk in de penopauze en keert met zijn hobbybandje, achteraf een betere benaming dan coverband, terug naar de punk van de jaren 70. Wat zoveel betekent als veel herrie maken, zonder kop en staart en zonder inhoud.

Nu is er niets mis met punk, mits het goed wordt gedaan. En daar wringt de schoen nog het meest. Ribot en de zijnen, bassist Shahzad Ismaily en drummer Ches Smith, zijn veel te braaf voor deze muziek. Het klinkt dan ook veel te gemaakt wat hier gebeurt en constant heb je het gevoel dat dit veel ruiger en smeriger kan en moet. Want als je dan vindt dat je 'Fuck you' mag zeggen, zeg het dan ook!

We moeten het dan ook hebben van die paar solo's waarin Ribot schijnt te vergeten dat hij in een punkbandje zit. Dan horen we Ribot. Maar ja, die momenten zijn wel heel spaarzaam. Te spaarzaam.

Concertfoto: Jef Vandebroek

Labels:

(Ben Taffijn, 5.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.