Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
De kunst van de onthaasting

Jakob Bro Trio, woensdag 16 november 2016, Paradox, Tilburg

Met licht dedain vertelde de overigens sympathieke Julian Lage vorige week dat hij voor de eerste keer in zijn leven in Tilburg is neergestreken. Maar ondanks de imposante lijst van prominente jazzartiesten die Paradox de laatste jaren heeft bereikt, knijpt menig jazzliefhebber nog steeds zijn handen dicht bij het zien van welke gerenommeerde artiesten maandelijks op het affiche prijken. Dit keer valt de eer ten deel aan het gitaarfenomeen Jakob Bro. De Deen suggereert in het begeleidende praatje tijdens zijn optreden dat programmeur Bartho van Straaten mede heeft gezorgd voor zijn doorbraak in Nederland. Het nieuwe album 'Streams' is zeer goed ontvangen. Een ideale samenstelling met Thomas Morgan op de contrabas en de legendarische Joey Baron op de drumkit.

Jakob Bro, geboren in 1978, heeft in Europa en daarbuiten aan diverse muziekscholen gestudeerd. Hij is een voormalig lid van de legendarische Paul Motian Electric Bebop Band en speelt in het Tomasz Stanko Quintet, maar ook in een toenemend aantal muzikale projecten als leider. Niet de minsten maken deel uit van zijn albums: Lee Konitz, Bill Frisell, Paul Motian, Kenny Wheeler en Paul Bley.

Bro is geen gitarist van het grote gebaar. Hij is met dit uitgebalanceerde trio geduldig en genuanceerd op zoek naar klankkleuren. Hoewel de nadruk op de muziek van zijn laatste album ligt, schuwt de gitarist niet ouder materiaal te spelen. Verstild zoekt Bro zijn weg in de eerste, abstracte compositie. De rustgevende muziek wordt op ingenieuze wijze voorzien van loopings. Ook wordt de bottleneck over de pink geschoven en ontstaat een ragfijn geweven muzikaal tapijt. In het vervolg van de eerste set en vooral na de pauze schuift iedereen langzaam naar het puntje van de stoel.

Bro legt twinkelende, reflecterende en onderdrukte emoties aan de dag. De klanknuances verschuiven in geringe mate, maar zijn opvallend genoeg zeer effectief. De zeer muzikale, ritmische omlijsting van meesterdrummer Joey Baron en contrabassist Thomas Morgan spreekt boekdelen. Met eigenzinnige, subtiele ritmes en soms weerbarstig drumwerk speelt Baron wonderbaarlijk met de materie. Het volle geluid van Thomas Morgan wordt niet alleen ter ondersteuning ingezet. Zijn muzikale omlijstingen op de contrabas zijn vaak een vertrekpunt of een intermezzo voor het verhalende gitaarspel van Bro.

De Nordic sound gekoppeld aan een Amerikaanse ritmesectie gedijt opzienbarend goed. Het is niet alleen lyrische melancholie, zoals bij 'Heroines', waarin kleine nuances in de toon en timing het karakter van de muziek vormgeven. De composities 'Full Moon Europa' en 'Sisimiut' zijn vrijer in hun muzikale structuur en opvatting. Macabere thema's doemen op en de algehele sfeer is fel en spannend tot op het bot. De vervormingen op gitaar zijn furieus. Ze ontstijgen de eerder gespeelde wijdse en romantische passages en dragen bij aan het donkere en opzwepende karakter.

De toegift is er een van het ongebruikelijke soort. Maar in de klassieker 'Love Me Tender' keert de tederheid terug in het spel van Bro. Onvergetelijk!

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 29.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.