Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Satoko Fujii & Joe Fonda - 'Duet' (Long Song, 2016)

Opname: 15 november 2015

Dat is luxe: ter plekke pakkende melodietjes verzinnen en er vervolgens niets mee doen. Pianiste Satoko Fujii flikt dat een paar keer op deze cd met bassist Joe Fonda. Wat is Japans voor ins Blaue hinein? Dat is wat er hier gebeurt. De muzikanten gaan zonder veiligheidsgordels, –brillen en -schoenen het avontuur aan.

Daarbij wordt er heel goed naar elkaar geluisterd, er is voldoende lucht om vrijuit te ademen en ook aan afwisseling geen gebrek. Om beurten nemen ze het initiatief. Fujii met cascades of juist met geïsoleerde noten. Fonda met tonen die hij in de gewenste vorm knijpt, of met het loopje van 'These Boots Are Made For Walking', waar de pianiste dan weer op reageert met gemorrel in het binnenste van de vleugel. Op een gegeven moment neemt Fonda de strijkstok ter hand en onder de vingers van Fujii lijkt ook de piano plotseling een strijkinstrument. Geen idee hoe ze dat klaarspeelt.

Tegen het eind van het 37 minuten durende 'Paul Bley' is de cohesie duidelijk toegenomen. Alsof de muzikanten de gemeenschappelijke golflengte hebben ontdekt voor telepathisch verkeer. Een recital als leerproces.

In het tweede stuk, 'JSN', komt trompettist Natsuki Tamura zich in het discours mengen. Zijn geluidjes op de getopte trompet blijven klein, als een murmelend bergbeekje vlak bij de bron. Als hij gaat growlen belandt hij in het register van de tuba, aanvankelijk. Even later voert hij in het hoog een duet uit met Joe Fonda, die laatste op fluit ditmaal, waarbij de instrumenten volledig in elkaar lijken op te gaan.

Geen straf, deze vrije improvisaties.

Klik hier om een track van dit album te beluisteren: 'JSN'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.