Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Michiel Stekelenburg 5 - 'Layers' (ZenneZ, 2016)

Opname: januari 2015

Zo eenvoudig is die jazzmuziek niet. Het is, als je oorspronkelijk uit de pop (of de klassieke muziek) komt, niet een kwestie van even een palletje omzetten. Jazz is een taal, weliswaar met talloze accenten, maar toch een samenhangend idioom met specifieke kenmerken.

Gitarist Michiel Stekelenburg heeft zich op 'Layers' omringd met top-jazzmannen, onder wie saxofonist Efraïm Trujillo en pianist Jeroen van Vliet. Maar zijn rockrokje blijft door het modieuze jazzjasje schijnen. Om te beginnen zijn de composities – alle eigen werk – bijzonder simpel: een vampje wordt een tikje uitgewalst, maar veel verder gaat het niet. Weinig beklijft. Soms pakt dat ('Viñales') ronduit saai uit. Dit is zó slap, daar is geen Viagra tegen opgewassen. Nogal wat passages zijn compleet uitgeschreven of er stevig ingestampt. Het kwintet gaat over gebaande paadjes, de mate van voorspelbaarheid is groot. Allemaal kenmerken van popmuziek.

Stekelenburg heeft kennelijk ooit het licht gezien. Maar jazz spelen is een leerproces, een lang leerproces. Het idioom dien je je eigen te maken. Natuurlijk, jazz is van huis uit ook altijd fusiemuziek geweest en sinds de jaren zestig kunnen we tal van geslaagde voorbeelden aanwijzen van fusies met rock en funk. Dat Stekelenburg op dit vlak niet van potentieel gespeend is, zou je uit het nummer 'Jazzz' kunnen opmaken. Hij zou uit zijn wat tegenwoordig comfortzone heet moeten stappen en de vrijheid en de feel van de jazz omarmen.

Klik hier om 'Layers' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 1.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.