Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Harold López-Nussa – 'El Viaje' (Mack Avenue, 2016)


Het komt niet zo vaak voor dat je al na de eerste noten van een album weet: dit deugt. U begrijpt, dat is bij 'El Viaje' van de Cubaanse pianist Harold López-Nussa het geval. Hij is een klavierleeuw, in wiens spel de hele geschiedenis van de populaire dansmuziek van Havanna besloten ligt. En vergis u niet: die wortels van de Cubaanse dansmuziek gaan nog heel wat dieper dan die van de jazz en de blues.

López-Nussa is overigens ook wel degelijk een jazzman, zoals hij in 'Inspiración En Connecticut' laat horen. Hier is hij een ridder zonder vrees of blaam, die zijn rijdier met vaste hand door de bossen en beken van Connecticut laat draven. In het nummer 'Feria' mondt zijn improvisatie bovendien rimpelloos uit in Thelonious Monks 'Evidence' (oftewel: zie je wel). De pianist kan ook introvert te werk gaan, zoals 'Lobo’s Cha' aantoont. Maar die introspectie heeft niets weeks, eerder iets van trots.

In 'Africa' is López-Nussa dan weer een wildeman die zich op speed door oeroude oerwouden slingert. Maar zijn kracht wordt altijd in toom gehouden door zijn gevoel voor stijl en elegantie.

Het met pianotoetsen beladen bootje op de cover staat wellicht symbool voor de tocht (El Viaje) van Afrika via Saint-Domengue naar Cuba – en van Cuba naar de Verenigde Staten. Afrikaans klinken ook de diepe gezangen van bassist Alune Wade en die van het coro. 'El Viaje' slaat bruggen.

Bekijk hier een albumteaser.

Labels:

(Eddy Determeyer, 29.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.