Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Fred Hersch Trio – 'Sunday Night At The Vanguard' (Palmetto, 2016)

Opname: 27 maart 2016

Pianist Fred Hersch (61) loopt al een hele tijd mee in de New Yorkse jazzscene, maar als sideman (van Stan Getz tot Norma Winstone) bleef hij lang net onder de radar. Dit album onderstreept het meesterschap dat hij al eerder met onder meer 'Plays Rodgers And Hammerstein' (1995) en 'Plays Monk' (1997) toonde.

Hersch kun je tot de school van Bill Evans rekenen, in die zin dat het ook bij hem primair om de inherente kwaliteiten en harmonische mogelijkheden en uitdagingen van de song zelf gaat, niet of je er lekker op kunt grooven of op los kunt improviseren. Ook hij heeft een geraffineerd toucher, maar zijn aanslag is forser dan die van Evans. Ook bij hem werkt het trio orkestraal, hebben bas en drums een niet onaanzienlijke input, maar de weefsels van de composities worden hier verder uiteengerafeld.

Het thema van 'A Cockeyed Optimist', de eerste song, ontvouwt zich als een bloem. Gebrek aan dynamiek is er niet en de pianist duikt hier gelijk in het diepe. Zijn eigen compositie 'The Optimum Thing' versnelt bijna ongemerkt (het is per slot even zoeken naar het optimum) en de Paul McCartney-song 'For No One' wordt gloedvol gespeeld als een klassieke, introspectieve jazzballad. Hersch melkt 'The Peacocks' uit tot de laatste druppel, in de goede zin van het woord. Alsof hij elke noot gewikt en gewogen heeft, zo plaatst de pianist ze.

Zijn kompanen zijn Grote Baasjes. Lenig als een saxofonist slingert bassist John Hébert zich door de thema's en de improvisaties. Hij beheerst zijn instrument tot in de verste uithoeken. Het drummen van Eric McPherson in 'Calligram' is uitzonderlijk vrij. Duidelijk is dat de muzikanten elkaar van haver tot gort kennen en daardoor in hoge mate hun eigen gang kunnen gaan, schijnbaar onafhankelijk van elkaar kunnen opereren. Die vrijheid geeft de band spanning en reliëf.

'Sunday Night At The Vanguard' is nu al een klassiek album, dat een trotse plaats bezet in de rij van al die eerdere opnamen uit de Carnegie Hall van de jazz, van Bill Evans, John Coltrane, het Thad Jones-Mel Lewis Jazz Orchestra.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.