Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Concert
Nik Bärtsch Mobile - 'Continuum' (ECM, 2016)

Opname: maart 2015
Nik Bärtsch Mobile Extended / TEMKO ft. Nik Bärtsch, woensdag 9 november 2016, November Music, Verkadefabriek, Den Bosch

Enige maanden geleden bracht de Zwitserse pianist en componist Nik Bärtsch met zijn kwartet Mobile het album 'Continuum' uit bij ECM Records. Vijf van de acht 'Modul', want zo luiden de titels van de stukken, voorzien van een nummer, worden uitgevoerd door het kwartet - Mobile dus - en drie stukken door Mobile Extended, wat in de praktijk betekent dat het kwartet wordt uitgebreid met twee violen, een altviool en twee cello's. Die toevoeging geeft een apart effect aan de vaak zeer dwingende, repeterende muziek van Bärtsch en breidt het geheel uit met andere klankkleuren. De vaak meer melodieuze lijnen van de strijkers combineren in 'Modul 18' dan ook goed met het percussieve karakter van het kwartet.

Bärtsch trad reeds eerder dit jaar met Mobile op in Nederland, waaronder het concert in LantarenVenster in Rotterdam dat op deze site is besproken, maar nog niet eerder met de Extended-versie. Dat is nu, als onderdeel van November Music, wel het geval. Opvallend daarbij is dat Bärtsch bij dit concert ook nog een bassist laat opdraven die op het album niet meespeelt. Aangezien Bärtsch' stukken volledige composities zijn, zonder ruimte voor improvisatie – dat kan ook niet anders gezien de doelstelling van deze muziek – klinken de nummers vrijwel identiek aan de nummers op de cd.

Die muziek laveert tussen vrij ingetogen en meditatief ('Modul 12' en 'Modul 60') en meer opzwepend, passend bij Bärtsch' eigen kwalificatie van de muziek als 'ritual groove music' ('Modul 4' en 'Modul 5'). Want dat is wellicht wel de beste beschrijving van wat de man doet: een tribaal, bezwerend ritueel. Het brengt je als luisteraar in trance. Vanzelfsprekend vraagt dit van de tien musici een ongelooflijke scherpte en timing. Welnu, dat is het geheim van dit gezelschap. Ze zijn bijzonder goed op elkaar ingespeeld en het geheel klinkt dan ook als die zo geroemde klok. Of - om eens een andere beeldspraak te gebruiken - als een geoliede machine. Hier gaat werkelijk niets fout. Het is allemaal zo verfijnd, zo harmonisch dat je bijna de dissonant gaat missen. De vraag is dan ook of het niet allemaal iets té perfect in balans is, niet iets té harmonieus is.

Dit concert in het kader van November Music heeft nog iets extra's: de samenwerking van Nik Bärtsch met TEMKO, het kwartet rondom gitarist en componist Aart Strootman. TEMKO koestert reeds langere tijd bewondering voor Bärtsch en had reeds eerder laten weten dolgraag eens met de meester op het podium te willen staan. En zo geschiede. Twee stukken staan op de lessenaar, 'Modul 35' van Bärtsch en 'Drøne' van TEMKO-pianist Rogier Telderman. Ze krijgen een boeiende uitvoering van de twee pianisten, de gitarist en slagwerker Ramon Lormans en bassist Fred Jacobsson. Het grootste verschil tussen deze twee nummers en het optreden van Mobile is dat het er hier net even iets minder strak aan toegaat en dus eigenlijk spannender. Misschien moeten de mannen van Bärtsch toch iets minder oefenen.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 16.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.