Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Concert
Ben van Gelder - 'Among Verticals' (eigen beheer, 2016)

Opname: 10-11 augustus 2016
Ben van Gelder Quintet, woensdag 2 november 2016, Paradox, Tilburg

Zonder ook maar iets af te willen doen aan zijn kwaliteiten als saxofonist, op 'Among Verticals', zijn nieuwe cd en tevens de titel van de releasetour, laat Ben van Gelder zich toch vooral gelden als componist. Het nieuwe album telt een veertiental prachtige composities, die op één na uit de koker van Van Gelder komen, met een sterke harmonische basis die de saxofonist met een kernkwintet tijdens dit concert ten gehore brengt. Het zijn stuk voor stuk sterk verhalende composities, waarin Van Gelder balanceert tussen abstractie en melodie en tussen ingetogen en dynamisch. De titel 'Among Verticals' is daarbij geen toevallige. Van Gelder, reeds sinds tien jaar voor een belangrijk deel woonachtig in New York, brengt met dit album een hommage aan de stad. En die 'verticals' slaan dan natuurlijk op de wolkenkrabbers. De invloed die het op zijn muziek heeft, geeft hij zelf als volgt weer: "There are recurring harmonic, melodic and rhythmic devices throughout he program that are meant to articulate these verticals." En het moet gezegd, Van Gelder slaagt er prima in om de sfeer van de grote stad te vangen.

Bijzonder in dit kwintet is ook de aanwezigheid van een vibrafoon, hier bespeeld door Peter Schlamb, tegenwoordig een redelijke zeldzaamheid in de jazz. Van Gelder laat weer eens horen hoe onterecht dat is, want juist de vibrafoon zorgt in zijn nummers voor een krachtige basis, dan weer mee bewegend met Van Gelders altsax, dan weer met pianist Sam Harris, of een duo vormend met slagwerker Craig Weinrib en leverancier van in ieder geval twee virtuoze solo's, in 'Charles' en 'Silver / Grey Reprise'. Over die solo's valt overigens nog wel iets te zeggen, want eigenlijk wordt er tijdens dit concert - en dat geldt overigens ook voor het album - betrekkelijk weinig gesoleerd. En als het wel gebeurt, zijn het solo's die passen in het verhaal wat Van Gelder wil vertellen. Wat dat betreft staat de compositie altijd voorop.

Van Gelder zelf is overigens een bijzondere altsaxofonist. Het instrument wil nog wel eens wat scherp klinken, maar niet bij hem. Zijn toon is kraakhelder, zonder opsmuk, maar altijd fijnzinnig. Dynamiek is hem zeker niet vreemd, maar het beste is hij toch in de ballad-achtige stukken. Dan is zijn toon uiterst beheerst en weet hij de luisteraar te raken. In nummers als 'Freeze' en 'In Motion' laat hij dit goed horen, overigens in beide nummers vergezeld door een uiterst fijnzinnig en bijna contemplatief spelende Harris. Hulde overigens voor zowel Weinrib als bassist Rick Rosato voor hun rol op datzelfde 'In Motion'. Verstilde begeleiding heet dat.

Op de cd pakt Van Gelder nog net even iets grootser uit. Het kwintet is hier een septet, met toevoeging van tenorsaxofonist Kyle Wilson en trompettist Philip Dizack. Net als de andere musici overigens maatjes uit de New York-scene. Het levert wat andere interpretaties op van stukken die ook gespeeld worden tijdens het concert. Zo speelt Van Gelder niet alleen de solo in het stuk dat zowel het concert als de cd opent, 'In Retrospect', maar horen we hem verderop ook nog eens op basklarinet, die hij tijdens het concert heeft thuisgelaten, samen met Dizack. En eerdergenoemde solo van Schlaub op 'Charles' wordt op het album uitgevoerd door Van Gelder op synthesizer, met de klank van een jankende elektrische gitaar. Ook 'Among Verticals' klinkt anders. Sowieso geeft het gebruik van meer blazers een voller geluid - dat geldt niet alleen voor dit stuk - maar hier horen we ook Dizack in een solo, die tijdens het concert door Van Gelder wordt neergezet. Een goede keuze, want het wat fellere geluid van de trompet past prima bij dit nummer. En valt tijdens het concert reeds op dat Van Gelder zelf betrekkelijk weinig speelt, op de cd valt dit nog meer op. En ook dat toont weer dat Van Gelder primair componist is. Het gaat hem om de kwaliteit van de stukken, niet om zijn eigen ego. Het siert hem.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 14.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.