Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Wig 25 jaar: alle reden voor een feestje

Dave Burrell, Ab Baars & Ig Henneman, zaterdag 24 september 2016, Bimhuis, Amsterdam

Ig Henneman en Ab Baars ontmoetten Dave Burrell in 2014 tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van het Bimhuis. Beiden speelden toen in duobezetting enige stukken met deze vermaarde pianist en geestgenoot. Het smaakte naar meer, en toen Henneman en Baars plannen opvatten om het 25-jarig jubileum van hun eigen platenlabel Wig op bijzondere wijze te vieren, ontstond het plan om juist Burrell te vragen. Die was direct enthousiast en na enige dagen met elkaar te hebben opgetrokken in Zweden horen we hier nu het resultaat.

Een bijzonder resultaat, want het mogen dan allemaal titelloze improvisaties zijn die het trio ons hier voorschotelt, zo klinkt het allerminst. Het maakt duidelijk dat de muzikale taal die deze muzikanten met elkaar delen een gemeenschappelijke is. In wisselende samenstellingen horen we Burrell op piano, Henneman op altviool en Baars op tenorsax, klarinet en shakuhachi.

Vaak ingetogen, fluisterzacht en met veel ruimte voor stilte als Henneman op bijzondere wijze onorthodoxe klanken uit haar altviool haalt en de snaren op diverse manieren beroert, Baars de shakuhachi hanteert, terwijl Burrell genoeg blijkt te hebben aan een enkele karige frase. Maar soms ook heftig en krachtig, waarbij vooral Baars zijn tenorsax of klarinet vervaarlijk laat piepen, knorren en krijsen met een veelvoud aan technieken, vaak geflankeerd door Burrells vervaarlijke donkere aanslagen met de linkerhand en Hennemans duistere noten.

De drie musici vinden elkaar dan ook vooral in het creëren van sfeer middels klanken. Melodieën en ritmes komen in dit concert dan ook slechts spaarzaam voor. Daarentegen worden we in overvloed getrakteerd op onnavolgbare, abstracte klanken, die regelmatig een glimlach op de lippen toveren en vaak te associëren zijn met geluiden uit de natuur.

Voor degenen die dit grootse optreden gemist hebben: geen nood. Opnames van dit trio zullen later dit jaar bij Wig verschijnen op cd.

Klik hier voor foto's van dit concert door Geert Vandepoele.

Labels:

(Ben Taffijn, 2.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.