Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Totale improvisatie, op alle fronten

Charles Gayle Trio, zondag 16 oktober 2016, Atelier il Sole in Cantina, Groningen

"Stellen jullie jezelf maar voor, ik ken jullie namen niet," sprak saxofonist Charles Gayle tijdens zijn korte optreden in de Groninger Cantina. Het tekende de houtje-touwtje sfeer waarin het recital tot stand was gekomen. Drummer Aleksandar Škorić had de oude rot (77) gewoon gemaild, die had toegestemd en het wekte dan ook geen verwondering dat het optreden bijna een uur later begon dan aangekondigd stond. Er was duidelijk niets gerepeteerd, alles ging op de oortjes en het concert bezat de charme van de totale improvisatie op alle fronten.

De mannen begonnen met een furieuze rit naar het onbekende, met relatief veel soloruimte en een min of meer toevallig einde. Voor zijn doen hield Skoric zich opvallend rustig. Dat Gayle ooit als tenorist is begonnen, hoor je terug in zijn altgeluid. Dat is eerder rauw dan romig. Dat verhinderde hem niet in het tweede stuk, een soort ballad, heel behoedzaam de hoge gestreken noten over te nemen van zijn (vaste) bassist Ksawery Wojcinski.

In een andere improvisatie bleef 'Well You Needn’t' de kop opsteken, maar dan gestript en verbouwd à la Gayle. Dat vertelde hij ook in het sermoen waarmee hij het recital beëindigde. "Hier in Europa wordt gedacht dat free jazz zonder vorm zou zijn. Dat is bij ons niet zo. Maar ach, op jullie manier is het ook goed," besloot de saxofonist.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.