Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Eentonigheid door overdosis noten

Stickmen, woensdag 12 oktober 2016, Paradox, Tilburg

Naast jazz en improvisatie biedt het podium Paradox ook ruimte voor andere stijlen. Aan de groep Stickmen kleeft het stigma van progressieve rock. Dit subgenre van de rock heeft door de toevoeging van psychedelica en symfonische elementen een aureool van verhoogde kunstzinnigheid trachten te ontwikkelen. Het ontstaan van punk wordt gezien als een reactie op dit genre. Stickmen wordt gevormd door de Amerikaanse bassist Tony Levin en drummer Pat Mastelotto. De ritmesectie van de legendarische progressieve band King Crimson, aangevuld met gitarist Marcus Reuter. Levin wordt door insiders neergezet als een van de meest invloedrijke bassisten ter wereld. Mastelotto is een van de meest gevraagde drummers in de progressieve rockscene. Gitarist Reuter staat bekend om zijn unieke touch-guitar-style. Bijna onnodig te vermelden dat de zaal gevuld is met fans van King Crimson en van de virtuoos op de Chapman-stick. De technische beheersing van het bespelen van beide onorthodoxe snaarinstrumenten zijn opvallend genoeg vooral een lust voor het oog.

De Chapman-stick is gebouwd om op te 'tappen'. De noten worden geproduceerd door met de vingertoppen de snaren tegen het fretbord/de frets te tikken (de hammer-on-techniek). Het twaalfsnarig instrument kan op deze manier met twee handen bespeeld worden, waardoor de muzikant zowel bas- als melodielijnen kan produceren. Om deze techniek van bespelen mogelijk te maken, wordt de hals van het instrument volledig vlak gehouden, in vergelijking met de kleine bolling in de hals van (bas)gitaren. De techniek van Marcus Reuter sluit hierop aan. Zijn gitaar oogt conventioneler, is achtsnarig en wordt via een subtiele aanraking door beide handen met name op de hals bespeeld. De drumkit van Pat Mastelotto bestaat naast bekkens, drums en stokken uit veel elektronica, waaronder een sampler.

De muzikale impact heeft veel weg van een groteske en constante maalstroom van erupties. Het trio heeft de mogelijkheid te putten uit een rijk arsenaal aan muziek. Zo komt er muziek langs afkomstig van meerdere albums van Stickmen, waaronder het nieuwste, 'Prog Noir'. Maar als vanzelfsprekend ook veel King Crimson-materiaal en zelfs een onbekende compositie van Mike Oldfield. Desondanks laten al deze stukken vaak een gestaag ingezette strakke beat en een veelvoud aan gespeelde noten horen. Het voelt dan aan als onontwarbare kluwen van muzikaliteit. Door de geluidsmix is nauwelijks onderscheid tussen de gespeelde passages van beide 'gitaristen' hoorbaar. De hoogdravende, eclectisch samenvallende notenbrij wordt bij vlagen onderbroken door composities met meer vernuft, ruimte en afwisseling. Dit komt direct ten goede aan de vereiste muzikale spanning en hierdoor neemt ook het verrassingseffect toe. Niet zelden winnen in deze stukken de virtuoze baspartijen van de Chapman-stick aan belang. De paradoxale conclusie is echter dat een overdosis aan noten leidt tot eentonigheid.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 20.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.