Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Lex Jasper is helemaal terug!

zondag 2 oktober 2016, Theater de Winsinghhof, Roden

Na zijn auto-ongelukken in 2001 en 2002 was het veertien jaar akelig stil rond de Groninger pianist Lex Jasper (67). Maar op pure wilskracht en met veel steun van zijn omgeving krabbelde hij weer overeind – voor het hele verhaal verwijs ik, prekend voor eigen parochie, naar het meest recente nummer van Doctor Jazz Magazine.

Zondag 2 oktober begon hij aan deel II van zijn carrière in een al maanden uitverkocht Theater De Winsinghhof. Jasper is nooit een groot vernieuwer geweest, eerder een in de geest van Oscar Peterson en Bill Evans voortswingende vakman, maar dan zonder de cholerische uitbarstingen van notenbraakzucht van die eerste.

Met zijn ingetogen spel komt hij soms gevaarlijk dichtbij het cocktail-gepingel van een Charlie Kuntz of een Tom Erich. Wat hem van deze brave borsten onderscheidt zijn zijn ingehouden swing, zijn feilloze timing, zijn verfijnd toucher (nog steeds!) en de manier waarop hij een deugdelijk afgekloven standard als 'Exactly Like You' een nieuwe twist geeft. In dat nummer leek hij een hoffelijke buiging naar Erroll Garner en diens luie timing te maken. Heel smaakvol allemaal. Zijn solostuk 'Danny Boy' ging naadloos over in het 'Grönnens Laid'. In één stap van Londonderry naar de Martinistad. Jasper biedt geen weidse vergezichten, hij voert je niet naar peilloze afgronden, maar organiseert intieme rondritten door evergreens en een enkele eigen compositie.

Ook in 'Just Friends' bleek dat Lex Jasper alles terug heeft: zo'n lullige aanrijding kan je kennelijk helemaal stuk maken, geestelijk en lichamelijk, maar de swing laat zich niet zomaar van de weg drukken. Drummer Frits Landesbergen speelde hier een melodieuze solo met de vegertjes. Het trio (met bassist Erdwin Corzilius) werkte zo hecht alsof er geen hiaat van anderhalf decennium was geweest.

De toegift was, heel toepasselijk, 'Happy Days Are Here Again' – ook de titel van de nieuwe cd van het trio. Toen de zaallichten weer aangingen hoopte iedereen dat die rare tranen inmiddels opgedroogd waren.

Concertfoto: Peter de Kan

Labels:

(Eddy Determeyer, 8.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.