Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kleine strot in grote stal

Marijke van Berkum & Bill Arensma Trio, zondag 25 september 2016, Buitenhof, Bedum

Marijke van Berkum heeft een bescheiden stemgeluid en het begeleidende trio bleef bescheiden op de achtergrond. Het combo stond evenwel in een tamelijk gigantische stal, waar een beetje bigband met gemak had kunnen verzuipen. Aan de voortreffelijke akoestiek van de ruimte was het te danken dat het geborene helder en duidelijk overkwam. Werd akoestiek er vroeger automatisch en gratis bijgeleverd? Je zou het haast denken.

Zoals gezegd, verwacht van Van Berkum geen aardschokkende blues of vocale acrobatiek. Ze woont en werkt in een eigen, ijl universum, waar ze gezelschap heeft van Shirley Horn. Sierlijke krullen of andere ornamenten zijn haar vreemd. Zo kreeg 'The Girl/Boy From Ipanema' de juiste temperatuur om het strand van Copacabana van een fris briesje te voorzien. In haar bescheidenheid schuilt tevens haar kracht, zoals de zangeres verrassenderwijs in Aretha Franklins '(You Make Me Feel Like) A Natural Woman' toonde. Soms heeft ze de neiging een noot net niet te raken, maar er met een sierlijk boogje naartoe te zweven.

Oldtimer Bill Arensma woont sinds twee jaar in Groningen. Inspiratiebronnen voor de gitarist zijn lieden als Wes Montgomery, Pat Martino en Kenny Burrell, dus in die bluesy hoek kun je zijn stijl en sound situeren. Dat het trio, met contrabassist Bert van Erk en drummer Elmer Bergstra, hier ('Have You Met Miss Jones?') en daar ('Alone Together') wat stroef overkwam en tastenderwijs zijn weg vond, had ook zijn charme. Het is en blijft jazz. Zo werd ook 'Blue Bossa' met vreemde of juist ontbrekende noten opgediend, maar de lyriek bleef onmiskenbaar.

Al dat zoeken en vinden culmineerde in een toegift waarin Van Erk 'Prelude To A Kiss' oppoetste tot een fonkelend klein juweel. Wow, als dit nog maar het preludium is...

Labels:

(Eddy Determeyer, 4.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.