Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Book Of Air - 'Vvolk' (Granvat, 2016)

Opname: 7 januari 2015

Van alle projecten die de broers Cools, Bert en Stijn, onder handen hebben (waaronder Hoera., Pudding oO en Merope) is Vvolk wellicht wel het meest bijzondere. Dit uit negentien (!) musici bestaande collectief, dat afgelopen zomer nog optrad op Jazz Middelheim, creƫert met deze tweede editie van 'Book Of Air' wederom een zeer verdicht stuk muziek, bijna logisch met een ensemble van deze grootte. Het vormt het belangrijkste verschil met de eerste editie van de serie, die gespeeld werd door het uit vijf musici bestaande Fieldtone en die hier eveneens besproken is. Wat beide stukken kenmerkt, is dat ze klinken als een transparant geweven klanktapijt, waarbij het heerlijk wegdromen is. Alleen dan in het geval van Vvolk in overtreffende trap.

Thema in de beide stukken op deze editie is de natuur, of specifieker de seizoenen die geleidelijk in elkaar overlopen, echter in een zo laag tempo dat de veranderingen nauwelijks waarneembaar zijn. Ineens is het dan herfst beseffen we, de zomer lijkt nu toch echt voorbij. Welnu, zo klinkt de muziek in de beide stukken, 'Lente > Zomer' en 'Herfst > Winter'. In beide nummers is de sfeer van het einde duidelijk een andere dan in het begin, Vvolk weet die seizoenen in muziek prima te vangen, maar waar nu die overgang zit... geen idee. Ook bij herhaald luisteren blijft de omslag vaag, het is allemaal te subtiel en te onnadrukkelijk, net als in de natuur. De broers vatten het zelf als volgt samen:
Inspired by the slow tempo and invisible motion of nature;
how the seasons pace without sudden turns, slow and gentle.
Seemingly still, yet always in motion.

Maar intussen ligt hier wel een indrukwekkend werkstuk, dat prima past bij de tijd die komen gaat. Heerlijk wegdromen bij de kachel, terwijl buiten de herfst flink zijn best doet. We kunnen niet wachten. Extra leuk is dat ook dit album wederom zeer stijlvol is uitgevoerd en wordt geleverd - het is al bijna een traditie te noemen - in zo'n mooi bruin papieren zakje. Er is ook een mooie lp-versie verkrijgbaar.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.