Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
St. Francis Duo - 'Peacemaker Assembly' (Trost, 2016)

Opname: 19 mei 2014

Achter St. Francis Duo gaan twee grootmeesters schuil die je niet zo snel met elkaar op één podium verwacht. Deze heren opereren normaal gesproken in totaal andere muzikale werelden en lijken dan ook in eerste instantie weinig met elkaar gemeen te hebben. Bij het beluisteren van 'Peacemaker Assembly' lijkt schijn ook hier echter weer te bedriegen. Koppel Gitarist Stephen O'Malley, die zijn sporen reeds verdiend heeft in de baanbrekend experimentele rockgroep Sunn O))), aan slagwerker Steve Noble, een grote naam in de vrije improvisatie, en je krijgt St. Francis Duo.

Genoemd album kent slechts twee nummers, van om en nabij de twintig minuten, waarin het zindert van de spanning. In het eerste stuk trekt O'Malley met zijn overrompelende gitaarspel een massieve muur van geluid op, ondoordringbaar verdicht. Wat Noble doet is bijna te beschouwen als een poging deze muur te slechten. Vol vuur beukt hij eropin, althans zo klinkt zijn spel. Er is echter geen beginnen aan. Zijn pogingen zijn vruchteloos, wat hij ook onderneemt, die muur blijft staan, nog geen barstje wordt zichtbaar.

In het tweede stuk krijgt Noble meer de ruimte en ontdekken we de nuances in zijn spel. Vooral doordat de drone die O'Malley hier creëert wat minder massief is en in tegenstelling tot het eerste stuk juist atmosferisch, ijl en transparant klinkt. Noble legt intussen ingenieus ritmische patronen, voorzien van een zekere felheid. Patronen die gaandeweg steeds ritmischer worden, welhaast met een tribaal karakter. Het past allemaal groots bij O'Malley's ijl voortslepende gitaartoon. Totdat het stuk, op ongeveer twee derde, in rustiger vaarwater komt. Noble kiest hier voor het geven van roffels, die klinken als het onweer in de duisternis en als een zeer langgerekt en schurend einde. En dan een paar tikken op het klokkenspel, als een soort sein voor O'Malley om geleidelijk zijn drone te laten oplossen in de leegte.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 4.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.