Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
HOT Het Orgel Trio – 'Bird & Beyond' (LopLop, 2016)

Opname: 14-15 juni 2016

Of dacht je soms niet dat Parker het prachtig had gevonden, zo'n 'Red Cross' dat zwaar en plechtig uit het grote Marcussenorgel van de Utrechtse Nicolaïkerk komt galmen en zes seconden blijft uitzweven? Zeker weten.

In de Nederlandse improvisatiemuziek is de combinatie kerkorgel-saxofoon niet nieuw. Alan Laurillard, Gijs Hendriks en Jasper van 't Hof hebben zich aan de combinatie gewaagd en de resultaten, behoorlijk vrij of meer traditioneel, waren de moeite waard.

Steven Kamperman (klarinetten), Dion Nijland (contrabas) en Berry van Berkum (de orgelpartner van Hendriks) hebben de koppen bij elkaar gestoken en daar kwam Het Orgel Trio uit, HOT. Voor 'Bird & Beyond' grasduinden ze in het oeuvre van de boppionier en vonden daar, dat zal niet verbazen, ruimschoots voldoende materiaal om te 'omcomponeren'. Zo had het trio aan het canonieke piano-plus-bas intro van 'Star Eyes' voldoende om er 'Stars & Eyes' van te maken, heel andere koek. Van Berkum soleert hier in de klassieke orgeltraditie – het kerkorgel is het enige instrument dat eeuwenlang koppig is blijven improviseren. Het resultaat van Kampermans bemoeienis met 'Scrapple From The Apple' klinkt alsof de letters en woorden van een Scrabblespel door elkaar zijn geraakt. En ook hier weer: die goddelijke galm.

Uiteraard worden de orkestrale kwaliteiten van het orgel ook ingezet: in het verbouwde 'Yardbird Suite' (een van de allereerste composities van Parker) blijkt het orgel goed te mengen met de klarinet. Ik denk ook dat het Van Berkum is die in 'Marmaduke' mee zit te scatten met zijn eigen solo.

Het slotstuk 'Otinro', een werk van de organist, biedt uitzicht op de wereld voorbij Parker. Het is een enerverend soort soundscape geworden, die mede in beweging blijft door de onverstoorbare bas van Dion Nijland.

Niet onvermeld mogen de vlekkeloze registratie en mix van Alex Geurink blijven. Het lijkt me geen sinecure, deze incongruerende instrumenten er goed op te krijgen.

Op de website van Het Orgel Trio kun je muziek van dit album beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 20.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.