Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws / Vooruitblik
10 Jaar De Singer


Het opmerkelijke Belgische jazzpodium De Singer bestaat deze herfst 10 jaar. Reden om hier eens wat nader bij stil te staan en aandacht te besteden aan de geweldige programmering voor deze herfst.

Het begon allemaal in een gehuurd zaaltje met concerten van Belgische musici als Jef Neve en Robin Verheyen. De huidige naam kreeg het podium toen een naaiatelier - vandaar De Singer - in 2006 leeg kwam te staan dat verbouwd kon worden tot de huidige, zeer gezellige zaal.

De Singer, weliswaar gelegen in het als stad niet veel voorstellende Rijkevorsel, heeft in die afgelopen 10 jaar een enorme reputatie opgebouwd en trekt naast bezoekers uit België ook de nodige klandizie uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en zelfs uit het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn de concerten dan ook naar, met als onbetwiste hoogtepunten in de afgelopen jaren Anthony Braxton en de onlangs overleden Toots Thielemans. Weliswaar onderscheidt De Singer zich het meest met jazz, maar het programmeert ook de nodige rock & roots-concerten en Vlaamse stand-up comedians.

Ook de eerste helft van dit seizoen is het jazzprogramma zeker de moeite waard. Het concert van het Sun Ra Arkestra onder leiding van de inmiddels 92-jarige (!) Marshall Allen is inmiddels uitverkocht, maar er komt nog veel meer moois. Liefhebbers van de vrije impro kunnen hun hart ophalen bij het duo-optreden van Alexander von Schlippenbach en Aki Takase op 16 september, bij Joëlle Léandre en Jean-Luc Cappozzo op 23 september en op 8 december bij het illustere trio Kaufmann/Gratkowski/De Joode. Maar ook de optredens van Marc Ribot's Ceramic Dog (24 oktober) en het Omer Avital Quintet (31 oktober) mogen hier niet onvermeld blijven, evenals het soloconcert van Craig Taborn, die op de laatste editie van Jazz Middelheim liet horen tot de allergrootste pianisten van dit moment te behoren. Reden genoeg dus om (weer) eens af te reizen naar De Singer!

Meer weten? Check de website: www.desinger.be.

Labels:

(Ben Taffijn, 7.9.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.