Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Modulaties aan de Vaart

Pianolala, zondag 11 september 2016, Stadscafé De Pelikaan, Assen

Als onderdeel van de jaarlijkse Kunst & Klassiek aan de Vaart-manifestatie had Stadscafé De Pelikaan het kwartet van pianist Adolf Robertus geboekt. Terwijl aan de overkant van de weg een tot roeiboot getransformeerde Fiat (of Ford; hij lag ondersteboven) in de Vaart dobberde, liet de groep Pianolala mainstream jazz op de kunstlievenden neerdalen. Hemelbestormende impro noch vlijmende funk waren hier aan de orde. Gewoon smaakvolle vertolkingen van standards die de passanten noodden even op het terras van De Pelikaan neer te strijken.

Adolf Robertus (ex-La Vida, ex-David Livingstone) had altsax en klarinet thuisgelaten. Als pianist is hij vooral in harmonische zin actief. In zijn solo's en zijn begeleidend werk heeft Robertus er een handje van voortdurend vreemde paadjes te inspecteren, om uiteindelijk altijd weer op de rechte route te belanden. Zijn bebop-blokakkoorden in 'Doxy' getuigden van een verfijnd gevoel voor passende modulaties. Ik vond het zelden gehoorde verse van 'Tea For Two' eveneens een traktatie. Twee keer achter elkaar maar liefst. Adolf Robertus kan zijn elektrische piano ook als vibrafoon vermommen en zo kwam Milt Jackson nog even op bezoek in 'Softly, As In A Morning Sunrise'. Het nummer kreeg een strakke, soulvolle uitvoering.

De pianist had zich omringd met kundige vakmensen. Bas (Cees Hormeester) en drums (Gerard Groothuis) bleven bescheiden op de achtergrond en tenorist Hans Bosch speelde even verweerd als zijn instrument eruitziet. Zo kreeg de muziek iets van het tijdloze dat ook de architectuur van de grachtenhuizen hier kenmerkt.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.9.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.