Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Groovend de hemel in

Jeroen van Helsdingen Trio, donderdag 4 oktober 2016, De Smederij, Groningen

Wat zou er gebeuren wanneer een van de leden van het Jeroen van Helsdingen Trio echt uit de bocht vliegt? Even met zijn gedachten bij de komende kosmische catastrofe verwijlt, zich vergist en pardoes in een zwart gat kukelt? Zou het combo dan uiteenspatten, gelijk een deeltjesversneller waar een deeltje baldadig in een lus terechtkomt, waardoor zijn energieniveau exponentieel stijgt? Want dit trio werkt als een verfijnd mechanisme, alles verloopt volgens het vastgestelde en erin gestampte protocol.

Enerzijds levert dat fascinerende, als een gekke goof groovende muziek op. Van de andere kant mis je hier het avontuur. Er wordt betrekkelijk weinig geïmproviseerd – in dat opzicht staat Van Helsdingens muziek dichter bij smooth jazz, dichter bij rock. De kenner naast me vond het gespeelde te optimistisch, te religieus: alles gaat maar omhoog en omhoog. Zelf zat ik meer te denken aan een soundtrack voor een romantische thriller, die zich om en om in Buitenveldert en aan de Zuidas afspeelt.

Of het geboden beklijft hangt sterk af van de kracht van het melodische materiaal. En die bleek in De Smederij wisselend. Doch in zijn soort was het optreden zeker geslaagd. En: is toetsenspeler (nooit toetsenist zeggen) Van Helsdingen ambidexter? Hij leek met zijn linkerhand even makkelijk melodietjes te spelen als met zijn rechter. Wie wegloopt met Joe Zawinul en Herbie Hancock zou eens binnen moeten lopen bij een concert van Jeroen van Helsdingen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.10.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.