Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Albert Vila - 'The Unquiet Sky' (Fresh Sound, 2016)

Opname: 4-5 mei 2014

De uit Barcelona afkomstige gitarist Albert Vila, tegenwoordig woonachtig in België, gooit met zijn nieuwe Amerikaanse kwartet hoge ogen. Met pianist Aron Parks, bassist Doug Weiss en drummer Jeff Ballard heeft hij niet de minsten aan zich weten te binden. Vila is dan ook niet zo maar een gitarist, zo laat hij overtuigend horen op 'The Unquiet Sky', een album vol met eigen composities die stuk voor stuk een aangename frisheid uitstralen.

In opener 'Therefore' geeft Vila direct zijn visitekaartje af als leider van dit kwartet door solerend te starten. Als het ware aangevend: dit is mijn project! Vila blijft het gehele verdere album duidelijk aanwezig, wat overigens geenszins betekent dat hij zijn medemuzikanten de ruimte niet geeft. Op het zelfde 'Therefore' horen we namelijk ook Parks in een ritmische solo. De cd verder beluisterend, via 'New Deal', 'Air' en 'Gym Jam', wordt duidelijk dat Vila excelleert in melodieuze, verhalende stukken, waarbij Parks en hij elkaar afwisselen als verteller, terwijl Weiss en Ballard het geheel ondersteunen. Dat doen ze bescheiden en terughoudend in rustigere stukken als 'Air' – met een ingetogen bassolo van Weiss - en 'Minor Tragedy' en stuwend ritmisch in de meer uptempo stukken als 'New Deal', 'Gym Jam' en 'Three Days After'

Uitschieters zijn twee composities redelijk aan het eind van het album. Allereerst het zeer beweeglijke 'Major Issues', waarin Vila excelleert met een paar uitstekende riffs en waarin we Parks horen in een zeer ritmische, kleurrijke solo over het strakke tapijt dat de tandem bas-drums neerlegt. En tot slot is daar als uitsmijter het ruim acht minuten durende 'The Bean', een uitmuntende melodie die alles in zich heeft om een klassieker te worden. Vila klinkt hier ingetogen, intens en poëtisch en Parks laat hier wederom horen het een en ander toe te voegen aan Vila's composities.

Klik hier om vier tracks van dit album te beluisteren: 'Therefore', 'Round Midnight', 'Shape Of My Heart' en Í Loves You Porgy'.

Labels:

(Ben Taffijn, 21.9.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.