Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ryoko Ono & Rogier Smal - Wood Moon' (Jvtlandt/Toztizok Zoundz, 2016)


Van het een komt het ander. Drummer Rogier Smal toog met pianiste Nora Mulder, met wie hij zeer regelmatig samenspeelt, naar Japan. Daar maakte hij kennis met saxofoniste Ryoko Ono en nu ligt er 'Wood Moon', een duo-cd.

Bepaald zachtzinnig gaat het er hier niet aan toe. Ono blaast krachtig en zoekt veelvuldig de hogere regionen van het notenspectrum, met haar zangerige, ietwat springerige stijl van blazen. Smal is, zoals de liefhebbers reeds weten, een creatief slagwerker, die met een uitgebreid arsenaal aan technieken de meest wonderlijke klanken weet te produceren. De beide musici hebben elkaar op dit album dan ook duidelijk gevonden en weten de luisteraar van begin tot eind te boeien. Opvallend is dat dit album geen aanduiding van de diverse nummers, negen in totaal, bevat en dat de stukken dus ook geen titel hebben. Het vormt geen probleem bij deze muziek.

In nummer 4 horen we Ono Japans spreken en scatten, ter afwisseling van haar saxspel, in dialoog met Smals opzwepende slagwerk. Samen creƫren ze een energieke combi. In 5 horen we Ono op sopraansax als een oververhitte slangenbezweerder, terwijl Smal hier zorgt voor een ritmische bedding, culminerend in een al te enthousiaste solo, waar de vonken vanaf spatten. Diezelfde sopraansax klinkt in 6 hartverscheurend en klagelijk. Smal zorgt hier vooral op de bekkens voor krachtige markeringspunten. In 8 weeft Ono, middels circulair breathing, een magisch resonerend patroon en laat dat prachtig contrasteren met Smals al even magische en vederlichte spel.

Klik hier om te luisteren naar een track van 'Wood Moon'.

Labels:

(Ben Taffijn, 17.9.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.