Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Mark Schilders - 'Fabrik' (eigen beheer, 2016)

Opname: 2015

Voor zijn album 'Fabrik' heeft slagwerker Mark Schilders in totaal acht musici opgetrommeld. In wisselende bezettingen presenteert hij ons een tiental stukken, voor het merendeel van eigen hand.

Het hart van het album wordt gevormd door de kwartetbezetting waarmee hij deze zomer speelde op North Sea Jazz. Met bassist Clemens van der Feen, pianist Bram De Looze en gitarist Bert Cools - die Jesse van Ruller verving - gaf hij ons daar reeds inzage in zijn boeiende wereld. De drie nummers die Schilders opnam met dit kwartet kenmerken zich alle drie door een sfeervolle benadering, waarbij Schilders op zoek lijkt te gaan naar de nuance. Klinkt 'Long Gone' nog redelijk dynamisch, 'Black Hole' en 'Hei' zijn verstilde stukken, bijna contemplatief, waarin het dito spel van met name Van Ruller en Van der Feen prima tot zijn recht komt.

Het tweede kwartet dat we op dit album vinden en dat naast Schilders bestaat uit gitarist Alon Albagli, bassist Rick Rosato en Thierry Castel op synthesizer, creƫert een andere sfeer. De muziek klinkt hier uitgesprokener, meer op de melodie gericht. Zeker in het uptempo 'Emo', dat bijna dansbaar pittig en meeslepend klinkt, maar ook in 'Efo Nina', dat het karakter heeft van een ballade en waarin we Albagli horen in een verhalende solo.

Opvallend in het werk van Schilders is het gebruik van elektronica. De muziek is er van doordrenkt, maar altijd op geheel natuurlijke wijze. De elektronica klinkt altijd als een logisch onderdeel van Schilders' composities. Composities die, we refereerden er reeds aan, maar al te vaak een grote mate van abstractie in zich herbergen en vaak niet zozeer via ritme en melodie een verhaal vertellen, als wel proberen om een sfeer over te brengen.

Bijzonder zijn ook de nummers waarin Schilders voor een duobezetting heeft gekozen en waarbij hij zelf nogal eens een ander instrument bespeelt dan de drums. Zo hanteert hij de piano en de Wurlitzer in het sprookjesachtige 'Underwhelmed', met Van Ruller naast zich op gitaar en speelt hij zelf gitaar en synthesizer op het hypnotiserende 'Eternal Diner', waarin hij eveneens op synthesizer begeleidt wordt door Castel.

Klik hier om 'Fabrik' te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 25.9.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.