Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Cherry/Tchicai/Schweizer/Francioli/Favre - 'Musical Monsters' (Intakt, 2016)

Opname: 30 augustus 1980

Het is dankzij pianiste Irène Schweizer dat wij deze concertopnames van augustus 1980 nu als luisteraars ter beschikking hebben. Al die jaren zaten ze in het archief van Niklaus Troxler, de grondlegger en voormalige directeur van het Jazzfestival Willisau. Troxler raakt half jaren zestig bevriend met Schweizer, slagwerker Pierre Favre en bassist Léon Francioli en biedt hen in de jaren daarna een podium. Het concert van een tot kwintet uitgebreide Musical Monsters in augustus 1980 ontlokt dan ook aan een criticus de opmerking dat het hier een "enweiterte 'Haustrio von Willisau'" betreft.

De Deens-Congolese altsaxofonist John Tchicai verblijft in die dagen eveneens in Zürich en samen met de Amerikaanse trompettist Don Cherry completeren zij dit kwintet. Beiden hebben overigens met elkaar gemeen dat ze de jazz op eclectische wijze vermengen met de Afrikaanse roots van deze kunstvorm. Het is een uniek moment, want het speciaal voor dit festival geformeerde kwintet zou daarna nooit meer samenspelen. De vier nummers hebben simpelweg de titel 'Musical Monsters 1 – 4' meegekregen en bestaan stuk voor stuk voor stuk uit delen van originele composities, aangevuld met momenten van improvisatie.

'Musical Monsters 1' bevat een swingende bassolo van Franciolo en een bijna breekbaar duet Schweizer–Cherry, om aansluitend tegen het eind over te stappen op 'Real Kirsten' van Tchicai. 'Nr. 2', met ruimt 20 minuten het langste stuk van de cd, start met een meeslepende solo van Tchicai, afgewisseld met zang, ritmisch en enerverend. Maar het hart van het nummer wordt gevormd door het aanstekelijke Afrikaans aandoende ritmische patroon dat we verderop horen en waarop zowel Cherry als Tchicai enthousiast improviseren. Vermeldenswaard is hier ook de drumsolo van Favre, vol spanning en ingehouden kracht.

Leidend in het derde stuk is 'Xongly' van Pierre Dørge. Schweizer geeft het ritmische patroon van dit nummer op strakke wijze vorm en Cherry blaast hier een zeer swingende solo op rauw melodieuze wijze, die we zo goed van hem kennen. Tchicai voegt zich erbij, kleurrijk contrasterend. Een bijna zwaarmoedige bassolo van Franciolo markeert de overgang naar het vrijgevochten tweede deel. Het vierde stuk is opgebouwd rond 'Pà Tirstag' van Tchicai. Natuurlijk schittert hij hier zelf, onder andere in energiek samenspel met Cherry. En het is wederom Schweizer die op krachtige wijze de ritmesectie aanstuurt en op grootse wijze voor structuur in deze compositie zorgt.

Klik hier om te luisteren naar 'Musical Monsters 1'.

Labels:

(Ben Taffijn, 3.9.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.