Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Jazz Middelheim 2016


Vrijdag 12 augustus begint het vierdaagse Jazz Middelheim weer in het Antwerpse Park Den Brandt. Ook dit jaar is de organisatie erin geslaagd om een grote keur aan artiesten naar deze bijzonder aantrekkelijke locatie te halen. Met tegenwoordig twee podia, een hoofdpodium en een klein podium, is er continu muziek te horen met ook dit jaar voor ieder wat wils. En er is genoeg te eten en te drinken, wat de mogelijkheid biedt om tijdens tegenvallende optredens zich even op een andere manier te verpozen.

Trompettist Avishai Cohen is dit jaar artist in residence. Hij verraste nog niet zo heel lang geleden met het bij ECM verschenen 'Into The Silence', in deze kolommen ook besproken. Op Jazz Middelheim komt hij allereerst op vrijdag met een kwartet, waarin we naast broer Yonathan op piano Barak Mori op bas en Nasheet Waits op drums horen. Op zaterdag is het tijd voor het project 'Big Vicious'. In Den Haag meldde hij de pers over dit project: "There is jazz in it, but it's not jazz. There is rock in it, but it's not rock. There is funk in it, but it's not funk." Met twee drummers - Aviv Cohen en Dan Mayo - en gitaristen Yonatan Albalak en Uzi Ramirez zijn de verwachtingen hooggespannen. Op zondag tenslotte treedt Cohen aan met studenten van het conservatorium van Antwerpen.

Ook dit jaar doen een aantal coryfeeën uit de jazz en aanverwante stromingen dit festival aan. Menigeen zal uitkijken naar pianist en componist Ludovico Einaudi, al heeft wat de man doet niet zo bijster veel met 'jazz' te maken. Hetzelfde geldt voor 'An Evening of Words and Music with Patti Smith'. Maar goed, daar is allemaal natuurlijk niets mis mee. Het woord jazz staat hierboven niet voor niets tussen aanhalingstekens. Jazz is een levende muzieksoort en heeft zich nog nooit iets aangetrokken van grenzen. Maar als we dan toch grenzen willen trekken: ook de meer traditionele jazz komt aan bod met optredens van het Power Trio (met saxofonist David Murray, pianiste Geri Allen en drumster Terri Lyne Carrington), het Marcin Wasilewski Trio en natuurlijk met de komst van Pharaoh Sanders. En hier met een andere bezetting dan tijdens North Sea Jazz. Nu met pianist Joachim Kühn en percussionist Zakir Hussain. Sanders speelde zelf in Rotterdam relatief weinig, het optreden werd gedragen door pianist William Henderson en percussionist Trilok Gurtu. Eens kijken of we hem tijdens Jazz Middelheim wat actiever kunnen krijgen. Pianist Craig Taborn mag inmiddels ook wel tot de coryfeeën worden gerekend. Hij zal het in zijn solo-optreden de luisteraars waarschijnlijk niet gemakkelijk gaan maken met zijn onnavolgbaar dwarse noten.

Bijna vanzelfsprekend komt ook dit jaar de Vlaamse jazz ook weer ruimschoots aan bod. Veelal op de kleine Club Stage, maar gelukkig ook regelmatig op het hoofdpodium. Een hoogtepunt zal ongetwijfeld het optreden van STUFF. worden, tenminste als hun flitsende optreden tijdens North Sea Jazz enige voorspellende waarde heeft. Verder is het kleine podium de gehele vrijdag het decor voor het Granvat-label van Bert en Stijn Cools (met het project Hoera kersverse winnaar van Jong Jazztalent Gent 2016), mag drummer Eric Thielemans in allerlei combinaties ditzelfde podium op zaterdag onveilig maken en is de Club Stage op maandag voor saxofonist Ben Sluijs. Bijzonder zou ook wel eens het optreden van Dré Pallemaerts' 'Seva' kunnen worden met naast de drummer zelf Bill Carrothers op piano, Robin Verheyen op de saxen, Nicolas Thys op de bas en Jozef Dumoulin, die met zijn knoppenkastjes het geheel weer extra zal ontregelen.

Ah, was het maar alvast 12 augustus!

Klik hier voor meer informatie over Jazz Middelheim.

Labels: , ,

(Ben Taffijn, 1.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.