Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Fonds Podiumkunsten snoeit in jazzsubsidies


Vanaf 2017 verstrekt het Fonds Podiumkunsten aan 84 instellingen een meerjarige activiteitensubsidie, die loopt tot en met 2020. Van de 212 aanvragers wordt daarmee 40 procent gehoneerd. Opvallend daarbij is dat jazz er zeer bekaaid vanaf komt. Het FPK in een toelichting op zijn adviezen: 'Slechts drie van de negen aanvragen van jazzensembles hebben een positieve beoordeling gekregen op het criterium ondernemerschap. De continuïteit van hun activiteiten staat onder druk en reflectie hierop is vaak niet aanwezig in de ingediende plannen. Daarnaast is de publieksbenadering van de afgewezen aanvragen vaak onder de maat.'

Stichting Doek, collectief van improviserende musici, verkeert in shock. De aanvraag voor een ton euro per jaar is niet gehonoreerd, terwijl de jazzorganisatie eerder nog een meerjarige subsidie kreeg van 130.200 euro. De stichting laat het slechte nieuws even bezinken, maar zal moeten nadenken over haar voortbestaan. Afgezien van de klap voor Doek, zegt medeoprichter en bassist Wilbert de Joode, zelf recentelijk nog winnaar van de prestigieuze Boy Edgarprijs, dat "het hart uit de jazz en de geïmproviseerde muziek is gerukt. Daar zou ik als commissie niet de verantwoordelijkheid voor willen nemen."

Op de positieve adviezen voor Brokken, de jazzstichting van gitariste Corrie van Binsbergen (151.500 euro), de Instant Composers Pool (164.200 euro) en het Artvark Saxophone Quartet (95.000 euro) na, zijn er in de jazz enkel verliezers te betreuren. Jazzmusici als Martin Fondse, Yuri Honing, Paul van Kemenade en het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw staan met lege handen voor hun activiteiten. Net als Doek valt het Jazz Orchestra in de wat sneue categorie die wél waardering krijgt van het fonds, maar toch geen geld. Er was ruim vier ton aangevraagd. "We zijn blij dat het FPK onze verfrissende en levendige visie op bigbandmuziek onderkent en waardering heeft voor de innovatieve formats zoals Culture Clash", reageert artistiek leider Juan Martinez. "Helaas blijkt onze meer generieke en op de jazztraditie gerichte koers minder goed aan te sluiten bij de beleidslijnen van het fonds. Hiermee dreigt Nederland straks, ondanks een rijke jazztraditie, als een van de weinige Europese landen geen internationaal aansprekend jazzensemble te ondersteunen."

Foto's: Cees van de Ven

Labels:

(Maarten van de Ven, 3.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.