Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Afrika in het regenseizoen

DraMali, Zitakula & Swingmaster Sem, Noorderzon, zaterdag 20 augustus 2016, Groningen

Deejay Swingmaster Sem laat soulmuziek op zijn publiek los die beurtelings heftig, experimenteel en lijdend van aard is. Terwijl een lid van de stage crew zijn podium periodiek zorgvuldig droog trekt, dansen de die-hard fans spattend in het hemelwater.

Heel grappig. In feite is Noorderzon ooit, eind jaren zestig, begonnen als een sculpturenstaalkaart. Later werd het een muziekfestival, nog weer wat later kwam daar locatietheater bij en tegenwoordig is het een theater- en performancespektakel, dat anderhalve week lang elke dag duizenden bezoekers naar het Groninger Noorderplantsoen lokt.

Maar de muziek is nooit weggegaan. Op vier podia presenteert zich dit jaar een vijftigtal vocalisten en bands in zeer uiteenlopende genres. Singer-songwriter, dance, folk, Ameri- en Africana, rock, soul, blues, punk, jazz en zo'n beetje alles wat je verder nog zou kunnen bedenken.

Deze zaterdag staat het sein op Afrika. Als het Amsterdamse gezelschap Zitakula om kwart voor elf 's avonds de eerste tonen inzet, vallen de eerste druppels. "Er komt een enorme bui aan," concludeert een meisje na een blik op de Buienradar en samen met haar vriendinnen rept ze zich naar een plekje onder een parasol of een boom. Een soort Afrobeat, maar dan wat slomer, is mijn eerste impressie, maar daar moet ik toch van terugkomen. De specifieke sound en de hypnotiserende riffjes van de blazers (twee tenorsaxen en trompet) verwijzen toch eerder naar het nachtclubgeluid van Addis Abeba anno 1970 dan naar Lagos anno 1980.

's Middags had DraMali, de trots van Groningen en Bamako, het spits afgebeten. De groep rond koraspeler, gitarist en zanger Dramane Diarra speelt een meer aardse, bijna rustieke vorm van Africana. Toeters heeft hij niet, maar wel een gitarist, Albert 'Le Grand Bébé' van Holthoorn, die zijn hand niet omdraait voor blazersaccenten. En verder speelt Bébé de typerende cirkelende gitaarfiguurtjes. Samen met de soms hobbelende Malinese ritmen levert dat een pittig soort dansmuziek op. Publieksparticipatie, vindt Dra, kan niet vroeg genoeg beginnen en zo trekt hij een enthousiast rondspringend gastje van een jaar of vijf het podium op, om samen met hem wat onbevangen ritmisch gebrul ten gehore te brengen.

'Blue Moon' zingt Hiske Oosterwijk bij wijze van toegift op een ritme waar reggae sporen in heeft getrokken. Dat mag dus niet baten: niks geen blauwe maan die nacht. Blauw van de kou kun je worden.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 24.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.