Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Simon Toldam Trio - 'Kig Op 14' (ILK, 2014)

Opname: 27-28 mei 2014
Simon Toldam Trio - 'Kig Op 15' (ILK, 2015)
Opname: 27-28 mei 2014

Op 27 en 28 mei 2014 maakt pianist Simon Toldam met zijn trio opnames in Kopenhagens The Village. Het eerste album met een deel van deze opnames verschijnt in datzelfde jaar onder de naam 'Kig Op 14'. Het tweede deel, 'Kig Op 15', een jaar later. 'Kig op' is Deens, voor het geval u dat nog niet wist - Toldam komt er vandaan - en betekent zoveel als 'Kijk op!'

Toldam, bassist Nils Davidsen en drummer Knut Finsrud zoeken en vinden met hun muziek de balans tussen enerzijds redelijk melodieuze jazz en anderzijds meer avant-gardistische vrije improvisatie. Voor beide geldt echter dat het gebracht wordt met veel passie en zeggingskracht. Toldam is daarbij het type pianist dat zeer weloverwogen en precies zijn spel vormgeeft en er uitstekend in slaagt om met weinig noten de sfeer te bepalen. Luister naar 'Op, Ned, Sol, Mane' op nr. 14 en u weet precies wat we bedoelen. In dit verband mag ook 'Ellington', dat is terug te vinden op nr. 15, niet onvermeld blijven. Het slepende brushesspel van Finsrud, de ondersteunende grepen van Davidsen die je mee doet deinen en het lyrische, maar tegelijkertijd ingetogen spel van Toldam, iedere noot afwegend. Samen is het bijna te veel, te mooi.

En over Finsrud gesproken. Een 'gewoon' ritme drummen kan hij prima, maar zijn passie ligt toch duidelijk bij het wat meer experimentele werk. Wat hij allemaal precies doet in het op nr. 14 terechtgekomen 'Propel – Bladhelikopter' (leuke taal, dat Deens) blijft onduidelijk, maar het maakt wel herrie, lekkere ongestructureerde herrie. Davidsen plukt intussen vrolijk mee. En het onweer dat Toldam aansluitend uit zijn piano tovert, behoort tot de hoogtepunten van deze sessie. 'Propel 15', zo te zien van diezelfde bladhelikopter en te beluisteren op nr. 15, heeft eenzelfde verkennende, experimentele structuur. We horen Toldam hier op overtuigende wijze Finruds speelse slagwerk kopiëren.

In de meer traditionelere stukken - en daar is het merendeel van de stukken onder te scharen - blijkt dit trio een geoliede machine. Toldam, Davidsen en Finsrud zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en leveren een doordacht triogeluid. Het komt de zeggingskracht van de nummers, overigens allemaal van de hand van Toldam, beslist ten goede. Veel van de nummers hebben daarbij een opvallend fris, enerverend en speels karakter. Opener 'Hop' op nr. 15 nodigt bijkans uit tot het maken van een dansje. Zwierig bewegen onze drie musici zich door het muzikale materiaal. Voor jazzbegrippen zijn de nummers dan ook tamelijk kort. Op beide albums samen komen maar drie nummers boven de vijf minuten uit. Ook 'So, Et Menneske Kigger Op' (wat zou dat nu weer betekenen?) past met zijn strakke cadans in het rijtje enerverend en dansbaar. En wat te zeggen van het daaropvolgende zeer korte 'Dryp Fra Rummet', met dat aangename minimalistische riedeltje.

Klik hier om een viertal tracks te beluisteren van deze twee albums: 'Luftkalligrafi' en 'Roegsignal' van nr. 14 en 'Propel' en 'Trætop' van nr. 15.

Labels:

(Ben Taffijn, 22.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.