Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Nico Chientaroli - 'Cada Fuego Es El Primero' (Creative Sources, 2016)

Opname: 23 februari 2015
New Rumours And Other Noises - 'The Moonlight Nightcall' (Casco, 2016)
Opname: 20 januari 2015

Pianist Nico Chientaroli is een gepassioneerd mens, tenminste als we zijn persoonlijkheid mogen aflezen aan de muziek die hij maakt. Een gevaarlijke aanname, zeker waar, maar laten we het erop wagen. Want 'Cada Fuego Es El Primero' is een wonderlijk album met een temperamentvolle, zuidelijke inslag. Een zeer creatief album ook, waarin Chientaroli zijn instrument lang niet altijd op de traditionele wijze inzet. En doet hij dit wel dan ontstaat er menig magisch moment. In 'Fuego Hypnoticó' middels een gestaag regenbuitje op het eind en in 'Orígenes' door een fascinerende afwisseling tussen gespeelde noten en stiltes, waardoor Chientaroli's klanken zich in het hoofd nestelen.

En hoe dwars en atonaal hij in zijn volledig geïmproviseerde stukken ook kan klinken, de weemoedige melodie is nooit ver weg. Beluister 'Fuego Nativo' en u weet wat we bedoelen. Weemoedig mag hier zelfs wel vervangen worden door nostalgisch. Alles ten gevolge van de mate waarin de klassieke pianoliteratuur hierin mee resoneert. In 'Historías De Otras Dimensiones' laat Chientaroli de witte en zwarte toetsen nagenoeg onberoerd en benut hij de binnenzijde van zijn instrument. Inderdaad, die andere dimensie. Het is een wonderlijk universum waar deze heer ons in rondleidt. Of we op de één of andere vreemde machine zijn gestuit.

'Chientaroli maakt ook deel uit van het trio New Rumours And Other Noises, met saxofoniste Ada Rave en bassist Raoul van de Weide. Als trio zo'n naam kiezen schept verwachtingen en als het album als titel dan ook nog eens 'The Moonlight Nightcall' meekrijgt, zijn de verwachtingen helemaal hooggespannen. En ja 'Influences' start rumoerig. Enkele ongerichte basaanslagen en lange uithalen op de tenorsax worden afgewisseld met ploppende geluiden, terwijl we duidelijk horen hoe onze pianist in de binnenzijde van zijn instrument zit te wroeten. En gaat het er aanvankelijk nog redelijk gemoedelijk aan toe, na verloop van tijd kruipt er een heftig element in de muziek. Ferme pianoslagen en dito basgepluk zetten Rave aan tot al even uitzinnige blaasbewegingen. Totdat dit alles samenvalt in wat zo maar kan voldoen aan de beschrijving 'Other Noises', wel zo aardig.

Door het gebruik van de stem maakt het trio het in 'Lonely Beings' nog een fractie interessanter. De performance doet hiermee zijn intrede en zet daarmee het fenomeen jazztrio in een andere licht. En wat jammert hier de tenorsax van Rave heerlijk ongegeneerd! Ook 'Walking Shadows' zit vol rumoer. Zo klinken Rave's capriolen aan het eind nog het meest als een stel hevig claxonnerende automobilisten bij het winnen van de Wereldcup. 'The Silent Bridge' klinkt verstild en Rave's gruizige spel vermengt zich hier mooi met Van der Weide's strijkbewegingen en Chientaroli's piano, die hier meer wegheeft van een klokkenspel.

Na een muzikaal sneeuwballengevecht in 'No Room', duister ingetogen tonen in 'With A Touch Of Fear' en een ingewikkeld staaltje stemkunst in 'Croppy Boy' sluit het trio af met het titelstuk 'The Moonlight Nightcall'. Vreemde klanken worden ons deel. Het is de roep van de maan die hier verklankt wordt, zoveel is wel duidelijk. De heksen hebben zich verzameld op de open plek in het bos, het ritueel kan beginnen, waartoe Chientaroli en Van der Weide een soort van tribale dans inzetten, waar Rave onbedaarlijk op kan swingen.

Klik hier voor audiofragmenten van het album van New Rumours And Other Noises.

Labels:

(Ben Taffijn, 12.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.