Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Per Mathisen – 'Sounds Of 3' (Losen, 2016)

Opname: oktober 2015

Je zou voor de aardigheid het nummer 'Skumringstimen' eens op een bijeenkomst van de Jaco Pastorius Appreciation Society moeten draaien. Zie ze naar elkaar kijken, de onthutste exegeten: maar dit nummer van Jaco kennen we niet! Waar heb je dit vandaan?! Inderdaad, elke moment verwacht je dat Wayne Shorter en Joe Zawinul komen binnenvallen met 'A Remark You Made' of 'Birdland'.

Het zijn twee Noren en een Cubaan die hier in de kist met verkleedspullen zijn gedoken. Per Mathisen (basgitaar en staande bas), Frodo Alnaes (gitaar) en Giraldo Piloto (slagwerk) produceren hechte improvisatiemuziek – al lijkt dat wellicht een contradictie in termen. Maar de kwaliteit van het samenspel verraadt langdurige samenwerking. En elk instrument kan in principe op elk moment elke kant op – waarbij het met argusogen en -oren door de overige twee in de gaten wordt gehouden. De instrumenten zijn ook volstrekt gelijkwaardig.

Zoals gezegd, Mathisen zal thuis wel een speciaal plankje hebben voor zijn Jaco's. De frasering, de wijze waarop hij zijn noten kneedt en knijpt, het resulterende zangerige geluid – dat alles verwijst naar de tovenaar uit Norristown. Mathisen beschikt ook nog eens over een gruwelijke techniek, zodat hij elk loopje zo snel kan spelen of vervormen als de wetten van de gangbare fysica dat toestaan. Bijna verdenk je hem ervan dat hij eropuit is de burgerij eens flink te epateren.

In een enkel nummer ('Maestro H. Sunde') wordt een ECM-waardige transparantie en coloriet bereikt, zonder in weekheid uit te vloeien. Zo klinken fjorden nu eenmaal, kennelijk. 'Travelin’ Man', waarmee het album afsluit, heeft nog het meest een duidelijke (pop)structuur. De leider gebruikt hier een soort vocoder, wat eraan bijdraagt dat het liedje blijft doorzeuren wanneer de plaat al lang en breed weer in zijn doosje zit.

Labels:

(Eddy Determeyer, 21.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.