Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Florian Wittenburg – 'Eagle Prayer' (Nurnichtnur, 2016)


Van Florian Wittenburgs eerdere werk weten we dat hij als een architect, als een beeldend kunstenaar te werk gaat. Als een minimalist, preciezer gezegd. Dat kenmerkt ook zijn meest recente product, 'Eagle Prayer'. De met veel galm verlengde pianonoten, de echo's en de stiltes zijn evenwaardige bouwstenen.

Wittenburgs composities zijn het resultaat van procesmatige technieken en hebben een ascetisch karakter. 'One White Tree' zou geen gek figuur slaan in een Augustijner klooster. De galm van de gangen wedijvert met de reflecties in de refter. Op de pedalen heeft de componist een grote kloostermop gelegd. Erik Satie zou hier met een gerust hart zijn 'Messe Des Pauvres' celebreren.

Langzaam verschuiven de kleuren, als van een ouderwets lichtorgel – of van een nieuwerwetse batterij led-tuinverlichting. Wittenburgs compositiemethoden zijn niet bepaald orthodox. Voor 'Willow Tree?' fotografeerde hij een wilg in de tuin van zijn ouderlijk huis. De resulterende plaatjes zette hij met behulp van het Metasynth-programma om in geluidsbronnen, die op hun beurt aangestreken wijnglazen aanstuurden. Elders worden melodische flarden gepermuteerd, waarbij telkens een noot van de ene maat naar de vorige overwipt. Ga lekker mediteren, zou ik zeggen.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 11.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.