Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Christian Weidner - 'Every Hour Of The Light And Dark' (Pirouet, 2016)

Opname: mei 2015

Altsaxofonist Christian Weidner is niet alleen musicus. Hij wil ons luisteraars ook graag kennis laten maken met zijn gedachtenwereld. De titels van de stukken op zijn vierde cd als bandleider, 'Every Hour Of The Light And Dark', zijn dan ook allerminst toevallig tot stand gekomen. Dat geldt overigens ook voor de titel van het album zelf. Het is een zin uit het gedicht 'Poem Of Perfect Miracles' van Walt Whitman. Weidner zelf zegt over de betekenis van dit album: "I conceive the composition 'Every Hour Of The Light And Dark' as a message of consolation and resolution that rings out from the musical world of the original sketch. It unites the light and the dark. That's also why it's the album title. It reminds me of the timeless truth that everything is a miracle, every stone, every breath, everything strange, everything familiar." Nou, dat mag wel een statement genoemd worden.

Weidner heeft overigens in ieder geval op één terrein de wind mee. Zijn medeleden in dit kwartet kent hij van haver tot gort. Met bassist Henning Sieverts en slagwerker Samuel Rohrer trekt hij reeds jaren op en ook pianist Achim Kaufmann is intussen geen onbekende meer voor hem.

Eerder genoemd statement moet dan ook te horen zijn en dan natuurlijk met name in het titelstuk. Weidner en Kaufmann bouwen in eerste instantie het stuk op. Rustig, ingetogen, met gaandeweg wat accenten van Sieverts en Rohrer. En ja, het nodigt uit tot contemplatie. Vooral het spel van Kaufmann. Ragfijn, tot op de korrel afgewogen. En dan die hoge, ietwat schelle en snijdende toon van Weidner. Dat dit album meerdere ingetogen stukken bevat, zal dan ook niet verbazen.

'Weightless' begint dan ook met bijna dreigend pianospel. Zware aanslagen in het laag en een voorzichtige melodie in het hoog. Als de altsaxofonist bijvalt, is dat met breekbaar spel. Ook 'In Memoriam', waarmee Weidner niet iemand in het bijzonder gedenkt, maar eerder het onderwerp herinnering in zijn algemeenheid als thema neemt, past in dit rijtje. Ook hier weten Weidner en zijn kompanen de emoties perfect te verklanken. Het album bevat gelukkig ook een paar stevige stukken. 'Fuzzy Membership' is gebouwd op een onnadrukkelijk ritmisch patroon van met name Sieverts en Rohrer, maar Kaufmanns stuwende akkoorden vallen hier eveneens op. En 'Fairy Tale Friends' kent een heerlijk losse stuctuur. Weidner draagt dit stuk op aan zijn medemusici. Daarbij past een vrolijk, dansbaar ritme en het nodige muzikale stuntwerk.

Klik hier om samples van dit album te beluisteren.

Foto: Konstantin Kern

Labels:

(Ben Taffijn, 10.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.