Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Over het ontstaan van donkere materie

3 Times 7, zaterdag 9 juli 2016, De Zolder, Groningen

Er is toch wel wat veranderd. Jonge oren zijn tegenwoordig meer gewend. Vandaar dat er eigenlijk niemand wegliep bij het optreden van 3 Times 7, het noisebluestrio van gitarist Jorrit Westerhof. Terwijl de clientèle van De Zolder, een ruimte waar je een beetje blind paard met geen stok in zou krijgen, normaliter een dieet van reggae en hoemparock voorgezet krijgt. Ik zag headbangen, hier en daar, voorzichtig, maar onmiskenbaar.

Op zijn manier hanteert 3 Times 7 (Westerhof, Marko Curcic, bas en Aleksandar Skoric, drums) een soort sandwichformule. Tussen de door Jimi Hendrix geïnformeerde blueslicks en de zorgeloze Shadows-achtige liedjes is the sky the limit. Waarlijk, Jorrit is een koene vliegenier die zich in de stratosfeer waagt, negentig jaar na dato. We hoorden zwermen krijsende Indiase vleermuizen. We bevonden ons op de woelige baren, tussen de havens – de stukken waarin de melodieën weer opdoken. Westerhof is een hedendaagse incarnatie van de oude bottleneck-gitaristen, schreef ik geloof ik al eens. Maar dan met de power van de beste bluesrockgitarist – zonder ooit saai te worden. Zijn brilletje verliet hem in De Zolder tweemaal. Een keer kon een alerte employee van het etablissement het glaswerk met een snoekduik redden, precies voordat de nu blinde drager over zijn pedalen dreigde te pletteren. (De tweede keer maakte het kleinood een geslaagde noodlanding ergens backstage.)

Met drummer Aleksandar Skoric onderhoudt Westerhof een stormachtige liefdeliefde-relatie. Skoric is een van de originele selfkickers, die zijn onvermoeibaar gebeuk met krachtig geschreeuw pleegt te begeleiden. Er was een sequentie waarin een repeterend gitaarriffje van acht noten gepareerd werd met trommelvuur van een allengs ongekende intensiteit, waarbij alle aanwezige moleculen in de ruimte dreigden te vervloeien tot pure donkere materie. Edoch: Skoric is ook niet te beroerd om zijn snaartrommel heel zacht en lieflijk 'takkie-takkie' te laten murmelen.

Bassist Marko Curcic draait ook anderhalf jaar mee in 3 Times 7. Zijn voornaamste taak is ritmische lijnen door het weefsel van het combo te trekken, zodat dat stabiliteit krijgt. En indien je een rijk gecapitonneerde vloer onder je verrichtingen nodig zou hebben, ben je bij hem eveneens aan het goede adres.

De door het publiek afgedwongen toegift leek een soundtrack voor een Italiaans drama anno 1960. Een ruimtelijke klaagzang die het noodlot noodt. Maar nee, het bleek 'Chocheck Of Happiness', een Servisch liedje, aangedragen door Skoric.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.