Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een sound om lekker in uit te huilen

Hans Bosch Kwartet, zondag 26 juni 2016, De Sleutel, Groningen

Stel je flaneert zondag zo tegen het eind van de middag langs de Groninger Noorderhaven en uit een open deur hoor je flarden muziek komen die je bekend in de oren klinken. Verdomd, Leo Parker met Wild Bill Davis, is het eerste dat door je hoofd schiet, of nee, Cecil Payne met Charles Earland. Maar die gasten zijn al lang dood & begraven en dit hier klinkt wel degelijk live & levendig. Klopt. Wat je hoort zijn Hans Bosch en Diederik Idema in springlevende lijfjes. En het nummer is 'Sugar' van Stanley Turrentine. Daarmee is de toon van de middag gezet. Soulbop van de vingerknippende soort, waar in de loop van de laatste halve eeuw niets wezenlijks aan is veranderd.

Hans Bosch (Fluitekruidt, Beau Hunks, Baritone Madness, Jumpin' The Blues, Andor's Jazz Band) heeft zijn werkterrein sinds jaar en dag overwegend ten oosten van Winschoten. Doch een paar keer per seizoen treedt hij toch in zijn woonplaats Groningen op en zo konden we in De Sleutel gulzig genieten van zijn rijk gestoffeerde sound. In 'Spring Can Really Hang You Up The Most' was dat geluid een veilige boomhut, waarin je je onbespied kon terugtrekken om de lentetranen de vrije loop te laten.

Gast op tenorsax was Hugo Beukema, vermoedelijk van alle Nederlandse horeca-uitbaters 's werelds beste saxofonist. Behalve door Idema op Hammond SK-1 (niet van echt te onderscheiden) en good old Bert van Erk op de contrabas werd de aandacht getrokken door drummer Imre Kruis. Kruis ziet eruit als een jurist van een woningbouwvereniging, maar is (Stage Band, Jump 'n Jive, Treats) wel degelijk een jazzdrummer. Met brushes kan hij uiterst relaxed vegen, alsof hij een lekkere roux voor de bouillabaisse aan het bereiden is, maar ook fris en fel meppen. Zijn swing is van de opdringerige soort – en dat bedoel ik positief.

Een combo als het onderhavige gaat eigenlijk pas echt als een groep klinken wanneer het twee jaar in een tent als Pep's Musical Bar in Philadelphia heeft gewerkt en de leden blindelings weten welke kant iedereen opgaat. Hier was reeds in het derde nummer, 'Bernie’s Tune', sprake van een opmerkelijke cohesie.

Enfin, hopelijk was het voldoende om de komende barre maanden te overleven, wachtend op september en het nieuwe seizoen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.