Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Amerikaanse koude drukte

Darcy James Argue's Secret Society, donderdag 23 juni 2016, Holland Festival, Stadsschouwburg Amsterdam

De uit Canada afkomstige en in Brooklyn, New York woonachtige Darcy James Argue boekt de laatste jaren met zijn 18-koppige bigband het ene succes na het andere. Nu, met 'Real Enemies' - een voorstelling binnen het Holland Festival - kiest hij wederom voor een multimediale muziekvoorstelling, voor een verhaal en voor een combinatie van muziek, videobeelden en een beperkte vorm van theater.

Het thema voor 'Real Enemies' is het verschijnsel complottheorieën. Denk hierbij aan de theorieën rondom de moord op president Kennedy, de ware toedracht van 9/11 en het gerucht dat de president in werkelijkheid een alien is. En ook al zijn veel van dit soort theorieën niet te bewijzen, vaak ligt er wel degelijk een kern van waarheid aan ten grondslag. Want als deze voorstelling één ding duidelijk maakt, is het wel dat overheden zich nu niet bepaald altijd even transparant gedragen (zoals ook het werk van Edward Snowden en Julian Assange aantoonde) en daarmee zelf dus een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan van complottheorieën. Potentieel dus een interessant gegeven voor een avondvullende voorstelling van 75 minuten.

En Argue weet de spanning die rondom dit soort complottheorieën hangt muzikaal goed te vangen. Zijn muziek, die overduidelijk in de traditie wortelt, heeft een sterk filmisch karakter en zou dus zo als soundtrack bij een film noir kunnen dienen. Blijft de vraag staan hoe vernieuwend en bijzonder die muziek nu eigenlijk is. En dat valt dus wel wat tegen. Want hoewel zijn muziek vaak als vernieuwend wordt gelabeld, is dat hier zeker niet het geval. Sterker nog, wat Argue doet is vrij traditioneel en voegt niet bijzonder veel toe aan het bestaande bigbandrepertoire. Hij verwerkt weliswaar invloeden uit de twaalftoonstechniek van componisten als Schönberg en Webern in zijn muziek, maar ook dat is reeds eerder gedaan. Er zitten absoluut goede en spannende stukken tussen, maar het totaal weet geen 75 minuten lang te boeien. En daar verandert de multimediale aanpak niets aan. Sterker nog: de overvloed aan beelden leidt regelmatig af en begint op den duur behoorlijk te irriteren.

Dus de heisa rondom Argue is wel wat overtrokken. Zeker als je bedenkt dat Nederlandse musici zich iedere week (!) in Zaal 100 over het werk van Duke Ellington buigen met verrassend resultaat. Daarbij gaat het er allemaal beduidend spannender aan toe. Wellicht een idee voor het volgende Holland Festival? Scheelt ook weer 18 vliegtickets.

Concertfoto's: Noah Stern Weber

Labels:

(Ben Taffijn, 5.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.