Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
VinnieVibes – 'Vortex' (eigen beheer, 2016)

Opname: 14 oktober 2015

Behaagziek. Dat is het adjectief dat zich aandient wanneer je naar vibrafonist Vincent Houdijk luistert. Het uitgangspunt lijkt Miles Davis anno jaren zeventig. Meer Roy Ayers dan Lionel Hampton.

Sven Happels basgitaar heeft een sturende functie. De muziek is zorgvuldig vormgegeven; je zou zelfs kunnen stellen dat het tuintje van deze jonge muzikanten wat al te keurig is aangeharkt.

VinnieVibes heet de groep, 'Vortex' heet het album. Dat is een draaikolk die in een gas of een vloeistof kan ontstaan. Moet je voor uitkijken, vraag maar aan Edgar Allen Poe. Brrr.

Alleszins zweveriger is VortexHealing, waar Houdijk zich naar eigen zeggen aan heeft overgegeven. Het heeft te maken met spiritueel ontwaken, heel wording, de bekende tovenaar Merlijn en soortgelijke rimram. Het resulteert kennelijk in a-dynamische muziek. Zo gauw trompettist Teus Nobel zich in het discours komt mengen krijgen we zelfs matglanzende soundscapes, waar hedendaagse koperblazers als Eric Vloeimans, Colin Benders en Ibrahim Maalouf dus niet het alleenrecht op hebben.

Iets meer vlees op de botten heeft 'Song For Joosje', het laatste nummer. Er is sprake van een oorspronkelijke melodie, maar jezus, wat een brave Hendriken! Een beetje meer werveling zou deze muziek geen kwaad doen.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.