Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Teus Nobel – 'Social Music' (Flyin' High, 2016)


Heel knap: trompettist Teus Nobel en zijn medeproducer Merlijn Verboom zijn er in geslaagd, een op en top hedendaags album te serveren, waarbij ze volop gebruikmaakten van historische elementen. Om een voorbeeld te noemen: de gitaarakkoorden (van Verboom?) in 'Playtime Scene #23' verwijzen, in mijn oren althans, naar de vormtaal van arrangeur Gil Evans. Ook ambient zit in de mix, net als psychedelica A.D. 1970. Meer in het algemeen kun je vaststellen dat de geest van trompettist Miles Davis zich overal mee heeft bemoeid. Ook de term 'Social Music' is van Davis afkomstig.

Daarbij staat Nobel nergens echt op de voorgrond: hij is een geïntegreerd onderdeel van het geheel. Met al die galm is hij vooral een solitaire natuurvorser in de schemering op gindse heuvel.

'Walking The Dog', waarmee het album opent, is niet van Rufus Thomas, niet van Ovie Alston, niet van die tientallen andere lieden bij wie tijdens het uitlaten van Bonzo ineens een leuk melodietje te binnen schoot. Deze keer was het Teus Nobel zelf op zijn nachtelijke ronde. Dat hij aansprekende themaatjes kan schrijven – waar zijn partner vervolgens handen en voeten aan geeft – bewijst de trompettist ook in 'Tonky Tonky'.

Van de hand van Merlijn Verboom is 'Nasty Noise', wat vermoedelijk slaat op de brom die onder het nummer gemonteerd is. Opvallend is hoeveel moeite het hier kostte om Herbie Hancock de studio uit te werken. Met 'Momentarium' heeft Verboom een kittige melodie het licht doen zien, maar intrigerender is het daaropvolgende 'Man Vs Woman', waar sprake is van een soort gestroomlijnde chaos. Een onaards sfeertje. Pianist Alexander Popta (?) speelt contrapunt met zichzelf. Dat vraagteken omdat alle vijf de muzikanten nu en dan ook achter de toetsen duiken.

Eigenlijk is het basklarinettist Joris Roelofs, die (in 'Strolling Along The Vogelenbuurt' - mooie titel) als gast in zijn eentje de jazz credibility overeind houdt. Een volgende keer voor de verandering wat meer improvisatie, heren? 'Jumpin’ At The Woodside', voor mijn part. Of woorden van die strekking.

Klik hier om een albumteaser van 'Social Music' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.