Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Chamber 4 - 'Live At Ler Devagar' (FMR, 2015)

Opname: 17 mei 2013
Marcelo dos Reis & Angélica V. Salvi - 'Concentric Rinds' (Cipsela, 2015)
Opname: 3 februari 2013

Marcelo dos Reis is een Portugese gitarist en geluidskunstenaar die het experiment allerminst schuwt, getuige twee recente werkstukken waarop we hem horen. Allereerst is daar het kwartet Chamber 4. De naam geeft associaties met kamermuziek en die associatie maakt het kwartet ook waar, allereerst door de bezetting. Want naast Dos Reis op gitaar vinden we Valentin Ceccaldi op cello en Théo Ceccaldi op viool en altviool. De ook in onze landen langzaam bekend wordende trompettist Luis Vincente maakt het kwartet compleet.

De snaarinstrumenten kleuren de muziek en bieden menigmaal een boeiend contrast net Vincente's trompetklanken. Het korte 'Timber Bells', een bijna romantisch, weemoedig duet voor gitaar en altviool, klinkt daarbij nog het meest traditioneel. In 'Some Trees', waarin 'Timber Bells' naadloos overloopt, beweegt de muziek zich meer richting het experiment en wel in de duistere categorie. Het is vooral de sonore drone van de cello die hier het meest toe bijdraagt. Intussen gaat het tempo omhoog en blijft er van de romantiek waarmee het allemaal begon weinig meer over. Ook in 'Wooden Floor' zorgt de cello voor een aanhoudende toon, alleen dit keer op onnadrukkelijke wijze. De dialoog tussen Vincente en Théo Ceccaldi klinkt hier intens en opzwepend, Ceccaldi heftig strijkend en Vincente die zijn noten zorgvuldig vormt in het lage register. Als een wild stromende rivier dendert het kwartet voort. Tot de drone gaat liggen. De muziek krijgt nu het karakter van een subtiel klankspel, waarin vooral Vincente een grote rol speelt, de meest bizarre klanken uit zijn trompet tevoorschijn toverend.

'Concentric Rinds' is de weerslag van een ander experiment. Het betreft hier de samenwerking van Dos Rei met harpiste Angélica V. Salvi. Een samenwerking die tijdens een jazzfestival in 2012 op instigatie van niemand minder dan Evan Parker tot stand kwam en beiden zodanig goed beviel dat opnames uit 2013 nu op cd zijn vastgelegd. Veelzeggend zijn de woorden van Dos Reis die deze opnames vergezellen: 'All the music presented here is completley improvised, incorporating not only our shared language, but also our diverse range of collective influences and quite different musical backgrounds, as well. This is how we sounded one day in February 2013, in a beautiful warehouse full of reverb.'

Gitaar en harp, al dan niet geprepareerd: het levert een bijzondere combinatie op, waarbij soms niet geheel duidelijk is wie we horen, zo goed vallen de diverse klanken met elkaar samen. En ja, die echo van dat pakhuis speelt inderdaad een bijzondere rol in deze opnamen en werkt beslist spanningverhogend. In de wat meer ritmische passages, zoals in 'Spirals', is het overigens moeilijk te geloven dat hier maar twee musici actief zijn, zo vol en complex klinkt hier de muziek. Bijzonder is ook het effect van het prepareren. De harp in 'Depth' klinkt meer als een xylofoon en Dos Reis' gitaar als een cello. En zijn stem verleent het nummer iets sacraals.

Klik hier voor geluidsclips van 'Live At Ler Devagar' en hier voor een uitgebreide passage uit 'Concentric Rinds'.

Labels:

(Ben Taffijn, 11.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.