Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Warren Wolf – 'Convergence' (Mack Avenue, 2016)


Dat jonge jazzmuzikanten een beetje op de hoogte zin van de geschiedenis van de muziek - en dan in het bijzonder van die van hun instrument - is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Nu is Warren Wolf met zijn 36 lentes niet meer zo piep en bovendien stond hij al op z'n derde achter de vibrafoon. Het is dus niet zo vreemd dat twee van de elf nummers geschreven zijn door zijn 'voorvaderen' (Bobby Hutcherson en Dave Samuels, Wolfs docent), terwijl de oerballad 'Stardust' voor altijd geassocieerd zal blijven met oervader Lionel Hampton.

Onder de openingstrack 'Soul Sister' legt bassist Christian McBride een funky fundament waar James Brown wel mee uit de voeten had gekund. Wolf klinkt als een hedendaagse versie van Milt Jackson en gitarist John Scofield zet alle bluesregisters wijd open. Ook pianist Brad Mehldau en drummer Jeff 'Tain' Watts zijn aan boord, zodat we zonder overdrijving kunnen spreken van een echte supergroep.

Met elf minuten is 'Four Stars From Heaven' de langste compositie. Het begint als een soort vrije ballad zonder metrum, Mehldau speelt een contrapuntische pas de deux voor linker- en rechterhand, in een lange solo voert de leider de spanning op die de pianist dan weer oppikt en uiteindelijk verdwijnt de song in mistige verten.

'King Of Two Fives' klinkt als 'I’m Getting Sentimental Over You' op een verkleedpartijtje en in 'Cell Phone' schildert Wolf op meesterlijke wijze het drukdrukdrukke leven van de moderne mobielverslaafde medemens. Een repeterend motiefje lijkt inderdaad een soort ringtone. Het verstilde 'Montana' (van Dave Samuels) contrasteert daar mooi mee. De solo op marimba heeft een rustieke achtergrond gekregen van een twee-noten-melodietje op vibrafoon.

Van een nummer dat 'Havoc' is genoemd zou je het nodige misbaar verwachten, maar dat valt tegen: de verwoestingen komen niet in de buurt van de door het mobieltje aangerichte schade. Het heeft meer iets van een gecontroleerde implosie. Heel beeldend, heel filmisch allemaal.

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.