Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Andreas Loven – 'District Six' (Losen, 2016)

Opname: juni 2015

'District Six' zou je kunnen beschouwen als een monument voor de gelijknamige wijk in Kaapstad, waar moslims, Xhosa, Afrikaanders, Engelsen en Indiase mensen in harmonie samenleefden tot het apartheidsregime het in 1966 nodig achtte de ontaarde gemeenschap met de grond gelijk te maken.

Pianist Andres Loven kwam vijftien jaar na deze infame daad in Tromso, Noorwegen ter wereld en woont en werkt tegenwoordig in Kaapstad. De gebeurtenissen uit '66 kent hij dus alleen van de verhalen – misschien is het daarom, dat het album geen woede of verontwaardiging laat horen, maar veeleer een reflectie is op wat mooi en waardevol genoemd mag worden. Zuid-Afrikaanse invloeden worden hooguit vluchtig aangestipt. Zo speelt het kwartet – met Buddy Wells, tenorsax, Romy Brauteseth, bas en Clement Benny, drums – het uit vijf noten opgetrokken 'Good News' alsof het een township jivesong in het hoofd had. Iets dergelijks kun je zeggen van 'African Piano' met zijn 'Take Five'-vamp.

De pianist kiest zijn noten met de grootste zorg. In dat opzicht lijkt hij verwant aan Bill Evans. Niet dat Loven in diens stijl speelt, maar zijn werkwijze komt dus overeen. Bas en slagwerk worden een verlengstuk van de vleugel in 'Roots', dat de pianist voor een deel met afgedempte snaren speelt. Een melodie als een gezamenlijke gedachtegang. De zorgvuldige vormgeving is opvallend. In 'The Boiler' speelt de leider, die alle composities voor zijn rekening heeft genomen, een lick die zó afkomstig had kunnen zijn van zo'n pianist die begin jaren veertig op het snijpunt van swing en bop actief was. Ik moet vanavond Kenny Kersey en Herman Chittison maar weer eens uit de kast trekken.

Klik hier om van dit album 'African Piano' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 30.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.