Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een sprookjesachtig mooie zoektocht naar geluk

'J.J.' door A Traveller's Tale: Eric van der Westen, Aron Raams & Angelo Verploegen, zaterdag 28 mei 2016, Studiozaal, Theaters Tilburg

'J.J.' is het tweede album van A Traveller's Tale. Werden we in deel I deelgenoot gemaakt van het levensverhaal van Alvin, in deel II is een hoofdrol weggelegd voor Jean Jacques (J.J.) tijdens zijn zoektocht naar geluk. Een weg die overigens over de nodige hobbels gaat. Zijn reis voert de luisteraar mee over het Amerikaanse platteland, langs wereldsteden, om uiteindelijk weer terug te keren in het land van de zogenaamde onbegrensde mogelijkheden.

Voor de totstandkoming van 'J.J.' vonden contrabassist Eric van der Westen en gitarist Aron Raams een geweldige muzikale partner in trompettist Angelo Verploegen. De warme, omfloerste klanken als hij - in het bijzonder - zijn flügelhorn blaast, verwarmen je hart. Evenals de melancholie in het gitaarspel van Raams en zijn solo's (met een dikke knipoog naar J.J. Cale) je laten wegdromen naar verre oorden. De improvisaties van beide heren brengen de vrijheid van jazz in het spel. Voor de gelegenheid bij deze vers-van-de-pers cd-presentatie werd gitarist Maarten Ouweneel meegevraagd. Hierdoor kreeg Raams meer ruimte om lyrisch uit te pakken en kreeg het geheel meer inhoudelijke draagkracht.

Als je zijn staat van dienst en de projecten waaraan hij meewerkt bekijkt, is Van der Westen misschien wel de meest veelzijdige, maar ook meest eigenzinnige muzikant die er in Nederland rondloopt. Ondernemend, onderzoekend, bevlogen, wars van enig uiterlijk vertoon en iemand die de heersende hokjesmoraal totaal niet interessant vindt. Maar ook iemand die wellicht gevoeliger is dan je denkt, blijkens het uiteindelijke resultaat van de muzikale road trips, waarin de dood van een vriend en de liefde voor zijn dochters verwerkt zijn. Beetje ruwe bolster, blanke pit-idee. Nou ja, dat gezegd hebbende wil ik daar meteen aan toe voegen dat het dan ook niet mijn bedoeling is om dit project te analyseren of in gewichtige woorden te vangen. Ze zouden slechts verbleken bij de schoonheid van de muziek.

'J.J.' is een verzameling reisverhalen vertaald in prachtige liedjes en melodieën. Een zoektocht die je meevoert in een menselijk verlangen naar harmonie en geluk, in een welhaast sprookjesachtige setting. De muziek, de zorgvuldig gekozen foto's en verhalen, de sfeer die het hele album uitademt, dat moet je gewoon mooi vinden.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 7.6.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.