Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Draksler verrast met nieuw octet

Kaja Draksler Octet, vrijdag 20 mei 2016, Bimhuis, Amsterdam

Pianiste Kaja Draksler is zo langzamerhand uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse en vooral Amsterdamse improvisatiewereldje. De afgelopen jaren wist zij te verrassen met diverse samenwerkingen in duoverband, met gitarist Matiss Cudars, slagwerker Onno Govaert en met trompettiste Susana Santos Silva, waar zij onlangs nog mee optrad tijdens het jazzfestival van Moers. Tevens vormt ze met Ab Baars en bassist Joe Williamson het trio Fish-Scale Sunrise. Dat Draksler naast pianospelen ook als componist een factor van belang vormt, bewees zij reeds tijdens het Doek Festival 2015, waar haar compositie 'Tih Kos Vate' in première ging.

En nu is daar dus het Kaja Draksler Octet. Drie maatjes groter dan wat we tot nog toe van haar zagen. En omdat het haar octet is, mag zij ook beginnen in een improvisatie met de helft van het octet. Rietblazers Ada Rava en Ab Baars, slagwerker Onno Govaert en Draksler zelf. Direct openbaart zich het sprankelende pianospel, waarbij het is alsof er goudvissen uit de kom springen, klanken die door Rava en Baars worden versterkt. De toon voor het concert lijkt gezet, dit is muziek die we herkennen van Draksler.

Maar dan volgt 'Omphalomancy', met een grote rol voor twee zangeressen: Björk Níelsdóttir en Laura Polence. Ze zetten een folkachtig liedje in dat op geen enkele manier met het eerste stuk is te vergelijken. Een meer dan interessante stijlbreuk waarmee Draksler zich op geheel andere wijze aan het publiek presenteert. Die twee verschillende werelden blijven het gehele concert om voorrang strijden.

Hoogtepunten in de eerste set zijn twee stukken waarvoor Draksler gedichten van de Peruaanse dichter Pablo Neruda als uitgangspunt heeft genomen. 'Canto XI' kenmerkt zich door een sterk verhalend karakter en een grote mate van subtiliteit. De pianiste laat hier horen veel affiniteit te hebben met de gedichten van Neruda en de sfeer van deze vaak wat melancholische gedichten uitstekend in muziek te kunnen vangen. Bijzonder is dat zij stukken uit de tekst laat zingen door Níelsdóttir en Polence, maar tevens stukken laat voorlezen door Rava. Maar ook muzikaal valt er in dit stuk en in 'The Builder', eveneens gebaseerd op het werk van Neruda, veel te genieten. Is de stijl in 'Canto XI' over het algemeen sterk verhalend, stemmig georkestreerd en voorzien van de nodige melancholie, 'The Builder' is heel anders van opbouw. Hier zorgt het octet voor strakke lijnen, gedirigeerd door Draksler en zorgt Baars voor vuurwerk. Laatstgenoemde blaast hier een zeer doordringende en bijna pijnlijke solo op tenorsax. Krijsend en piepend ploegt hij zich een weg door het notenmateriaal. Een ronduit indrukwekkende vertoning.

Na de pauze gaat het feest onverminderd door. Zo horen we 'Poljubiti', een duet van Níelsdóttir en Polence. Terwijl Níelsdóttir zó uit de opera lijkt te zijn weggelopen, gebruikt Polence de spreekstem. Het levert een creatieve dialoog vol prachtige klankkleuren in dit Sloveense lied.

Draksler dirigeert in 'Ever...Much...Dissolve', waarin het octet harmonische lijnen speelt, die de structuur van het stuk bepalen. Hier is het Govaert die op een zeer uitgebreide batterij slagwerk het patroon telkens op zeer creatieve wijze doorbreekt en het nummer aan de nodige spanning helpt. En dan is daar die blues op het gebroken ei, 'Omlettio Ad Absurdum', met een heerlijk swingende contrabassolo van Lennart Heyndels, een springerig hoekige solo van Draksler en een humoristische zangpartij van Polence.

Draksler zet met dit octet beslist een nieuwe, belangrijke stap in haar carrière. Een stap waarin zij zich vooral profileert als componist met een voorliefde voor gezongen teksten. Dat zij relatief weinig piano speelt tijdens het concert is in dat verband niet meer dan logisch. Ze heeft nu immers een geheel octet ter beschikking!

Foto's: Geert Vandepoele & Cees van de Ven

Labels:

(Ben Taffijn, 3.6.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.